Ledare
Lotta Ilona Häyrynen: Omgiven av AI-idioter


Dagens ETC
Självklart finns det fördelar med AI. Men de sträcker sig inte särskilt långt – och därför måste AI-profeterna lova något större. Det verkar ha gått hem hos allt från myndigheter till företagens HR-avdelningar. Även när det visar sig fungera dåligt är vi övertygade om att det fungerar bra.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Text
För elva år sedan skrev Thomas Erikson boken ”Omgiven av idioter”. Boken handlar om den så kallade Disc-metoden, ett sorts personlighetstest där människor delas in i fyra färger, som enligt Erikson vetenskapligt kan lösa upp mellanmänskliga kommunikationsknutar.
Det blev succé. ”Omgiven av idioter” blev Sveriges mest sålda fackbok flera år i rad. Erikson föreläste för fulla hus och sålde in Disc-metoden som arbetsplatscoachning till både myndigheter och företag.
Problemet var att det hela var båg. Metoden är lika vetenskaplig som ett horoskop.
Skadan är dock redan skedd och Disc-metoden används fortfarande av dumma HR-avdelningar som vill låta smarta. Testerna är särskilt populära vid anställningar och människor har alltså sorterats bort från arbeten på basis av beteendevetenskapens motsvarighet till astrologi. Disc-kurser köps dessutom fortfarande in av regioner och andra offentliga verksamheter i Sverige. Forskare har beskrivit det hela som ett sektbeteende.
Nu hägrar dock en än större kult i horisonten. HR-chefer i offentlig sektor må vara desperata, men inte lika desperata som deras egna chefer. Välfärdens framtida finansiering får både politiker och myndighetschefer att riva sina hår, men skåda! En frälsare har anlänt och lovar en lösning.
Han heter Sam Altman och är vd för AI-företaget Open AI.
Det finns nämligen ingen hejd på vad AI, artificiell intelligens, lovar att lösa. Den ska kunna ersätta nästan all typ av personal (naturligtvis inte höga chefer), effektivisera varje process och ge alla gratis tillgång till hela världens kunskap.
Snabbt, snabbt, snabbt. Tänk inte, tänk inte.
Låter det som att lova för mycket? Det är det också. Det bisarra är hur många som gått på det.
Försäkringskassan använder AI för att bland annat komma åt fusk med vab-dagar. SvD kunde avslöja att AI:n bestämt att kvinnor fuskar oftare än män, trots att det inte stämmer. När Försäkringskassan själva utvärderade sin fleråriga AI-satsning på att förbättra myndighetens beslut kunde man inte se att försöket faktiskt hade förbättrat myndighetens beslut. Ändå tänker man fortsätta.
En sekt, var det någon som sa.
I februari lämnade AI-kommissionen över sitt förslag på en ny svensk AI-strategi till regeringen. I den har bland annat Myndigheten för digital förvaltning och konsultfirman McKinsey räknat ut att AI kan spara offentlig sektor 140 miljarder kronor per år. Sveriges BNP kan också öka med upp till 9 procent.
Men det måste gå fort, enligt kommissionen. Om det offentliga väntar och tänker efter för mycket kommer BNP bara kunna öka med två procent tack vare AI.
Snabbt, snabbt, snabbt. Tänk inte, tänk inte. Det hela låter mindre som en strategi och mer som ett sälj.
Problemet AI, och framförallt Sam Altman, har är nämligen att ingen av de stora AI-plattformarna har hittat något egentligt sätt att göra vinst. Tvärtom blöder de pengar. Exakt var AI faktiskt kommer till nytta och hur denna nytta kan bli vinstdrivande och världsomvälvand vet ingen.
I dag fungerar AI toppen för programmerare och för andra som snabbt behöver hantera stora mängder data, det vill säga som smartare texthanteringsprogram. Det är dock för futtigt för alla AI-profeter. Det är därför man lovar så stort inför framtiden. Snart, snart, kommer AI rädda oss alla. Bara ni inför AI snabbt.
Det som inte uttalas högt är hur beroende vi sedan blir av dessa system när vi implementerat dem i offentlig sektor, hur illa utrustade de än må vara för att lösa välfärdens alla problem. Den enda som kommer få lön för mödan är Sam Altman och dumma myndighetschefer som vill låta smarta.

Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.