Sommaren har knappt hunnit börja och torkan håller redan på att breda ut sig. Vi ser ut att gå mot en sommar som liknar den 2018. Då var det ihållande höga temperaturer och snustorrt i marken vilket ledde till omfattande skogsbränder. Den här sommaren har börjat på liknande vis, det har inte regnat tillräckligt mycket under våren och på flera håll i landet råder det eldningsförbud.
Kobönder larmar redan nu om att torkan i värsta fall kan leda till foderbrist vilket i sin tur kan innebära att man måste slakta djuren tidigare än man planerat.
I torsdags höll landsbyggnadsministern Peter Kullgren (KD) och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, en pressträff för att prata om beredskapen inför sommaren med tanke på hotet om skogsbränder. Ingen kan klaga på det, so far so good.
Men det är trots allt märkligt att samtidigt som vi drabbas av klimatkrisens effekter in på bara skinnet nämner inte Kullgren och Bohlin ett enda ord om detta på sin pressträff.
Inte en stavelse om klimatet.
I deras värld verkar inte beredskap existera i form av klimatarbete, det handlar bara om hur man släcker bränder rent praktiskt här och nu.
Att klimatfrågan är misshandlad av regeringen blev dessutom extra tydligt förra veckan. I samma veva höll regeringen, med Ulf Kristersson (M) i spetsen, ett klimatmöte. Kritiken var stenhård mot upplägget eftersom regeringen tycktes vilja kontrollera där narrativet i förväg.
Någonstans är det lite avslöjande, klimatfrågan omnämns inte där den uppenbart behöver adresseras som i fallet med torkan, istället behandlas den som kosmetika i form av ett panelsamtal så regeringen kan bocka av uppgiften.
Som Klimatpolitiska rådet konstaterade under våren är det första gången på två decennier som ”ändrad politik leder till ökade utsläpp”.
De som var inbjudna till klimatmötet var främst representanter från näringslivet och personer som mest bekräftar regeringens linje.
”Man kan inte låta bli att tänka att man har valt de experter som kommer att ge stöd åt regeringens politik, säger Eva Lövbrand, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet till Dagens Nyheter.
Själva mötet består av en rad panelsamtal. Men endast en forskare av de inbjudna ska tala i panelen, alla andra forskare ska sitta i publiken.
En annan kritisk röst som Dagens Nyheter talat med är Lars J Nilsson, professor vid Lunds tekniska högskola och ledamot i EU:s klimatvetenskapliga råd.
”Det framstår mer som ett skådespel och inte del i någon strukturerad process för att ta fram en handlingsplan för att klara Sveriges klimatmål”, säger han.
Även här i Dagens ETC har upplägget problematiserats.
Egentligen borde man inte vara överraskad, men det är förödande att klimatfrågan inte ens prioriteras när vi ser dess effekter mitt framför ögonen på oss.