Ledare. Andreas Gustavsson.

2021-02-03 13:15
Bild: Dagens ETC / Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

KD mot episkt haveri – ljuger om nazismen och varnar för kupp av Löfven

Nu väller allt fram. Hitler var jättevänster! Hur kan vi veta att Löfven kliver åt sidan om han förlorar valet!? Jag vet inte om jag någonsin sett något liknande. Partiet fullständigt tappar koncepten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Det har inte varit en balanserad vecka för Kristdemokraterna. Nu väller allt fram. Hitler var jättevänster! Hur kan vi veta att Stefan Löfven (S) kliver åt sidan om han förlorar valet!?

Nej, man tror inte sina ögon.

I några ledare har jag undrat vad konsekvenserna egentligen ska bli av det samarbete som både Kristdemokraterna och Moderaterna nu uppenbart söker, att kliva in i regering med stöd av Sverigedemokraterna, att välja blåbrunt. Dagens ETC har också startat en journalistik satsning för att fram till valet granska vad en sådan regering innebär.

Men vissa svar kommer omgående.

För hur påverkas ett parti som först diskvalificerar Sverigedemokraterna, utesluter förhandlingar ens om 20 år, för så extremt och opålitligt bedömer man – Ebba Busch – att Sverigedemokraterna alltjämt är. Bara för att plötsligt tvärvända, tycka att förhandlingar blir självklara. Det här skedde mellan 2018 och 2019.

Nu tvingas Kristdemokraterna hantera kritiken som bygger på delvis samma argument som man själv helt nyligen använt sig av, men som dessutom poängterar – med aktuella exempel – att Sverigedemokraterna påfallande ofta angriper medier, sprider nazism, trakasserar kvinnor, hetsar mot folkgrupper och föredrar auktoritära system framför demokratier.

Resultatet är inte övertygande.

Det går inte att spinna undan från att ett brunt parti är ett brunt parti.

Men i den första fasen prövade man att låta stormen blåsa förbi, som när vi på Dagens ETC ville veta hur ett samarbete med Sverigedemokraterna ska fungera när dess representanter umgås genom makabra skämt om Anne Frank.

”Vi fördömer alla antisemitiska och rasistiska uttalanden oavsett vem som är avsändaren”, svarade presstjänsten, och försökte:

”Vi avstår från vidare kommentarer.”

Ibland fungerar det. Journalister är sällan tålmodiga varelser, något annat händer, stormen drar vidare. Men inte denna gång.

En bidragande orsak är att Socialdemokraterna bestämt sig för att Kristdemokraterna ska tvingas försvara sin relation till Sverigedemokraterna. Gång på gång.

Borgerligheten kan inte hantera det.

Propparna går.

”Sveriges justitieminister antyder att en röst på M är en röst på Hitler. I inget annat land i Västeuropa skulle det accepteras. Dags för misstroendeförklaring”, twittrar Håkan Boström på Göteborgs-Postens ledarsida.

Andra har samma gälla register.

Vad är det egentligen PM Nilsson på Dagens Industri sysslar med?

Han har investerat mycket i att beskriva Sverigedemokraterna som ett parti som städat ut det gamla, som är redo att axla ansvar och förtroende. Näringslivets primära ledarsida kan gå långt för att ersätta rödgrönt med blåbrunt. Nilsson landar i whataboutism.

”Låt oss anta att S-kampanjen för att delegitimera oppositionen fortsätter och skruvas upp fram till valet nästa år… Anta att M, KD, SD får en knapp majoritet. Enligt nuvarande S-logik är då demokratin hotad och minoriteter i Sverige har skäl att vara oroliga för sin säkerhet. Kommer S att acceptera valutgången? Finns det inte en legitim nödvärnsrätt?”

Grovt.

Desperat.

För att delegetimera kritik mot Sverigedemokraterna, och farhågorna för partiets tveksamma demokratisyn, tänker Nilsson att det är enklast att delegetimera avsändaren – och anklagar lagom subtilt nuvarande regering för att vara kapabel att störta folkstyret i något slags antirasistiskt motiverad junta.

Att det här publiceras i en av landets största medier…

Precis då gör Kristdemokraterna entré.

Trötta på att få frågor om Sverigedemokraterna. De känner sig attackerade. De vill slå tillbaka, med allt som finns att slå tillbaka med. De har ju tyvärr inte fakta. De har mest Nilssons ledare.

Han står för ett haveri.

Kristdemokraterna förvaltar det och åstadkommer något ännu mer storslaget, ännu mer måttlöst.

Jag vet inte om jag någonsin sett något liknande.

Partiet fullständigt tappar koncepten.

Det sker koordinerat, inte bara så att några kristdemokrater simultant noterar att Nilsson larmar om att Socialdemokraterna bedriver ”kampanj för ett slags enpartistat”.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson twittrar:

”Kommer S att acceptera valutgången om de förlorar valet?”

Kristdemokraternas riksdagsledamot Magnus Jacobsson twittrar brutalt revisionistiskt om att ”nazismen var en vänsterrörelse” och att det var därför ”nazisterna och kommunisterna klarade av att dela upp Östeuropa”, som en slags fotnot till sitt krav att Socialdemokraterna ska göra upp med andra världskriget innan man anklagar Sverigedemokraterna för saker som äger rum 2021.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch nöjer sig med att lägga upp en bild på sig själv tillsammans med en Förintelseöverlevare.

”Vi måste komma ihåg”, sa 94-årige Max till henne häromåret.

Nu har han gått bort.

Nu har hon bestämt sig för att Sverigedemokraterna är ett perfekt trappsteg till Rosenbad – samtidigt som hennes kollegor får sprida konspiratoriska, ogrundade utspel.

Ett episkt haveri.

Och det är långt kvar till valet.