Ledare
Tanvir Mansur: Du kan säga ”folkmord”, Maria Malmer Stenergard


Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) vill inte slå fast att Israel har begått folkrättsbrott i Gaza. Ledarskribenten Tanvir Mansur går emot.
Bild: TT (montage)Dagens ETC
Det går inte att vänta på ett domslut. Israels krig mot civilbefolkningen i Gaza är ett folkmord – något annat går inte att påstå. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) måste våga yttra ordet nu.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Text
Det är januari och jag sitter i östra Jerusalem i kontorslokaler som har tömts på möbler. Det är högkvarteret för UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern.
Jag sitter pratar med deras advokater och det ekar mellan de vita väggarna i korridorerna. Bokhyllorna samlar damm och det enda som finns kvar är tomma flyttlådor. UNRWA:s verksamhet har förbjudits av Israel och de ska flytta till Amman i Jordanien, av rädsla för att israelisk militär ska storma högkvarteret i Jerusalem.
I den här stunden känner jag inget annat än skam. För mitt land, Sverige, är det enda EU-landet som har permanent dragit tillbaka sin finansiering av UNRWA.
De har paket som kan förse 200 000 människor med mat i en månad.
UNRWA är FN-organet som ger stöd till palestinska flyktingar genom skolor, sjukvård och humanitära insatser. Inte bara i Gaza, utan också i palestinska flyktingläger i Libanon, Jordanien, Syrien och på Västbanken.
UNRWA är också den institution som skyddar rätten att återvända hem för de palestinier som flydde 1948.
Nu säger den humanitära avdelningen på Sveriges biståndsmyndighet Sida att UNRWA är den organisation som mest effektivt kan förmedla bistånd i Gaza. Tjänstemännen på Sida vill ge nödhjälp till UNRWA. Men de är bakbundna. Regeringen har beslutat att vi inte ska finansiera UNRWA längre. Anledningen ska just vara Israels förbud mot deras verksamhet i Israel.
Till DN säger Raoul Wallenberg-institutets chef Peter Lundberg att det är ett ohållbart argument:
”Om vi skulle lägga ner stöd till organisationer varje gång som en part vägrar tillträde, då skulle det i princip inte finnas något humanitärt bistånd i världen.”
Under Israels elva veckor långa blockad mot Gaza, som svälter den palestinska befolkningen, står UNRWA:s matlager i Jordanien orört. De har paket som kan förse 200 000 människor med mat i en månad.
När svältkatastrofen blir omöjlig att titta bort från och israeliska ministrar pratar om att ”ta över Gaza”, börjar vår utrikesminister försiktigt kritisera Israel.
Men i en intervju med Svenska Dagbladet säger Maria Malmer Stenergard (M) att hon inte vill slå fast att Israel har begått folkrättsbrott i Gaza. Hon tycker inte våra ordval i Sverige är lika viktiga som att vi faktiskt ”förmår att påverka Israel”. Men för att påverka Israel måste vi ju veta vad det är för brott som staten begår.
Israels krig mot civilbefolkningen i Gaza är ett folkmord. Vi kan inte påstå något annat idag.
Malmer Stenergard säger att det är svårt att veta vad Israel har för avsikt:
”Jag anser inte att jag eller någon annan lekman eller politiker har full insyn i det. Jag vidhåller att det är internationella domstolar som måste göra den här ganska komplicerade bedömningen. Och den är komplicerad också för att vi har så bristande insyn i förhållandena på marken och hur Hamas agerar”, säger hon till SvD.
Låt oss bryta ner det hon säger.
Lekmän.
Läkare utan gränser har sin personal på plats i Gaza. I sin rapport från december kallar de Gaza en ”dödsfälla”. De beskriver att deras läkare bevittnar en katastrof som är i linje med vad experter och människorättsorganisationer beskriver som ett folkmord.
En sådan organisation är Human Rights Watch som säger att Israels avsiktliga undanhållande av vatten till Gaza är en folkmordshandling. FN:s egna experter menar att attackerna mot förlossningsavdelningar är handlingar som också ingår i folkmordsbrottet.
En annan organisation är Amnesty International. Deras utredning har samlat bevis som leder dem till slutsatsen att Israel begår folkmord på palestinier. De främsta folkmordsforskarna i världen säger också det.
Är det här lekmän?
Internationella domstolar. Att utreda brottet om folkmord tar flera år. Under 1995 mördades över 8 300 bosniaker av bosnienserbiska styrkor i Srebrenica. Krigsförbrytartribunalen slog 2004 fast att massakern utgjorde ett folkmord.
2016 påbörjade Myanmars militärjunta attacker mot rohingyabefolkningen i delstaten Rakhine. En miljon rohingyer bor nu i flyktingläger i Bangladesh. Det har ännu inte kommit ett domslut som fastställer att det var ett folkmord. Men den vanligaste benämningen av det rohingyerna har drabbats av är just folkmord.
Det går inte att vänta på ett domslut. Israels krig mot civilbefolkningen i Gaza är ett folkmord. Vi kan inte påstå något annat.
Folkmordskonventionen (som går att läsa på regeringens egna hemsida) kräver att stater agerar för att förhindra att folkmord sker, oavsett vem som utför det. Det står inte att staterna ska vänta på att en domstol ska fastställa att någon utför ett folkmord.
Och slutligen, varför har vi bristande insyn i vad som händer på marken och hur Hamas agerar? För att Israel inte tillåter journalister och människorättsorganisationer tillträde till Gaza. Varför vill de inte det? För att den israeliska regeringen inte vill ge bevis på att de skulle kunna bryta mot krigets lagar.
Maria Malmer Stenergard vill nu utfärda sanktioner mot det hon kallar extremistiska ministrar i Israels regering. Hon säger inte vad de heter när Aftonbladet frågar:
”Nej, det handlar om extremistiska ministrar som driver på för en olaglig bosättningspolitik och aktivt också motverkar en framtida tvåstatslösning.”
Med största sannolikhet handlar det om finansminister Bezalel Smotrich och säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, som kommer från bosättarrörelsen.
Till skillnad från Benjamin Netanyahu, som inte är en extremistisk minister? Han som alltså är ansvarig för ett pågående folkmord och har en arresteringsorder från Internationella brottmålsdomstolen. Han ska inte få sanktioner från Sverige.
Att mörda tiotusentals civila palestinier i ett instängt område och jämna Gaza med marken, är inte det också att motverka en framtida tvåstatslösning?
Det behövs radikala åtgärder för att stoppa det pågående folkmordet. Vi ska inte ”se över” EU:s associationsavtal med Israel. Avtalet måste frysas. Vi måste återuppta stödet till UNRWA. Den olagliga israeliska ockupationen av Palestina måste avslutas.
Palestinarörelsen har länge krävt bojkotter, sanktioner och att avbryta all handel med Israel. Om FN:s brottmålsdomstol säger att Netanyahu ska gripas för att ställas inför rätta – gör det då.
Januari. Vi sitter i det kala kontorsrummet hos UNRWA. Stämningen är sorgsen. Advokaterna som vi pratar med riktar sina blickar mot bordet. Jag ber om ursäkt å det svenska folkets vägnar.
Det är en skam att vara svensk idag. Men det är inte för sent för att rädda de palestinier som fortfarande lever. Sverige måste agera nu. Vi kan fortfarande stoppa folkmordet på palestinier i Gaza.

Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.