Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-09-11 07:09
"Den enkla anledningen är att V, MP och S inte har egen majoritet, även om Fi-väljarna förvinner. Och alliansen kommer inte – på några villkor – rösta för en rödgrön politik."  Illustration: Ulf Lundkvist
"Den enkla anledningen är att V, MP och S inte har egen majoritet, även om Fi-väljarna förvinner. Och alliansen kommer inte – på några villkor – rösta för en rödgrön politik."

Bara Fi kan avsätta Reinfeldt

Utan rödgrön majoritet kommer riksdagen kunna stoppa regeringens förslag, ett efter ett. Eller också får vi en ny alliansregering med stöd av SD. Så vad gör jag nu?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så är vi framme vid de där sista dagarna då allt kan förändras. Den röst du lägger på söndag kan innebära att Sverigedemokraterna styr politiken – raka motsatsen till det man tycker och vill.

Ja, jag vet att alla sagt att ”så ska det aldrig få vara” men verkligheten spöar högtidliga uttalanden. SD har varit alliansregeringens regeringsunderlag i fyra år. Det är stor risk att man blir det även de kommande åren.

De rödgröna sympatisörerna har en felaktig bild av hur riksdagsmakten fungerar. Väldigt många tror att bara om Löfven med V och MP blir större än alliansen så kommer det bli en ny rödgrön regering. Det stämmer inte. För att få en rödgrön regering måste det vara majoritet, det duger inte med 47 procent eller ens 49,5 procent. Man måste ha en majoritet av ledamöterna i riksdagen på sin sida. Annars blir det alliansen i fyra år till.

I praktiken betyder det idag att rösterna på Fi avgör valet. Antingen blir 2 till 3 procent ”bortkastade” det vill säga att de inte påverkar riksdagen. (En röst är ju aldrig bortkastad i sig, politiska partier byggs via röster, men om vi nu bara pratar riksdagsmandat så blir det så). Eller också når Fi 4 procent och då blir det rödgrön majoritet i riksdagen. Det finns inga mellanvägar.

Varför? Den enkla anledningen är att V, MP och S inte har egen majoritet, även om Fi-väljarna förvinner. Och alliansen kommer inte – på några villkor – rösta för en rödgrön politik. Det finns i riksdagen regler som gör att det största blocket får igenom sin budget. De andra partierna måste lägga ett gemensamt förslag som får större stöd än regeringens för att en annan budget ska gälla. Löfven kan alltså mycket väl få igenom en budgetram med MP, stödd av V. Men sedan är det stopp. För riksdagsmajoriteten kan rösta ner detaljförslagen i budgeten. Bit för bit. Precis som S, V, MP och Sverige­demokraterna tillsammans röstade ner Alliansens ­skattesänkning i vintras.

Problemet för Löfven är att Sverigedemokraterna gärna gör om det mot en S+MP-regering. Och både Reinfeldt och andra alliansledare har sagt att så ska det bli.

Utan rödgrön majoritet kommer riksdagen kunna stoppa regeringens förslag, ett efter ett. I praktiken blir det en maktlös regering och nyval. Eller också får vi en ny alliansregering med stöd av SD. Sverige ”måste ju regeras”. Men kan alliansen verkligen regera med SD som röstunderlag? Ja, om man gör upp kring flykting- och invandringspolitiken med MP (som idag) så kan alliansen fortsätta som nu. Sverige får en fyrpartiregering som är likadan som idag. Allt för att Fi inte kommer in.

Jag har aldrig taktikröstat i hela mitt liv. Jag hatar själva situationen. Man ska rösta på det program man tror mest på oberoende av storlek på parti eller hur välformulerat varje detaljförslag är. Man väljer det som är närmast den egna övertygelsen. Men sen finns det här med en alliansregering som förborgerligat Sverige och slagit sönder välfärden ... Och som regerar med Sverigedemokraterna.

Om jag nu lägger min röst på Fi riskerar jag att de inte kommer in och de rödgröna saknar majoritet. Men det kommer isåfall hända oberoende av min röst. Fi har ett säkert stöd på över hundratusen väljare som redan bestämt sig för att rösta rosa. Så om jag inte röstar på Fi så kommer de rödgröna ändå inte få majoritet. Det enda som kan skapa ­majoritet är om partiet kommer in i riks­dagen.

För mig är det naturliga att rösta S eller V i rikspolitiken. Det har jag gjort sedan 1982.

Plötsligt riskerar den rösten bli meningslös med SD som alliansens stödparti.

Bara om Fi kommer över 4 procent blir en rödgrön politik möjlig.

Så vad gör jag nu???