Ledare. Somar Al Naher.

2018-04-14 16:36

Anfallet handlar om Ryssland – inte om det syriska folkets lidande

I natt anföll USA med allierade mål i Syrien. Varför? USA behöver stärka sitt förhandlingsläge.

I natt anföll USA, Frankrike och Storbritannien flera regimkontrollerade mål i Syrien som ett svar på den påstådda kemvapenattacken i Douma för en vecka sedan.

Det är den första koordinerade attacken från den västliga alliansen mot regimen sedan inbördeskriget bröt ut för åtta år sedan. Missiler har skjutits mot forskningsanläggning och två kemvapenlager.

Många undrar med rätta varför USA attackerade syriska mål just nu. Enligt FN har det skett 34 attacker med kemiska vapen, med främst klorgas och nervgiftet sarin, mot civila i Syrien sedan 2013.

Så varför nu?

Den troligaste förklaringen är att USA behöver stärka sitt förhandlingsläge.
 
År 2012 utfärdade Barack Obama
en varning. Han lovade att gränsen, en röd linje, går vid användandet av kemisk krigsföring. När Assadregimen gick över den linjen 2013 med råge ingrep inte USA. Orden visade sig vara tomma på innehåll.

I valkampanjen attackerade Donald Trump så Barack Obama för att inte agera efter att tydligt uttalat att Syrien passerat en röd gräns när det gäller användande av kemvapen. Å andra sidan var ett av huvudbudskapen i Trumps kampanj att USA ska sluta ta rollen som världspolis och istället koncentrera sig på ”America first”, USA först.

Men USA behövde visa att man kan och menar allvar i det dödläge som Syrien har hamnat i. Ryssland har hittills haft övertaget och inte behövt eller velat sätta press på Assad att avsluta kriget.

Nattens angrepp har på sätt och vis redan gett effekt.

Ryssland kallar till krismöte i FN:s säkerhetsråd med anledning av missilattackerna mot Syrien. Nu duger säkerhetsrådet som omvandlats till en obetydlig institution av Ryssland. Lösningen på kriget hade kunnat komma via FN redan 2011. Men Ryssland ville inte.

Varje gång som USA har försökt att få till en förhandling har Ryssland satt stopp i säkerhetsrådet. Istället har Ryssland deltagit i Syrienkriget mot oppositionen, civila och terrorister, med bland annat flygbombningar. 
 
En annan förklaring handlar om Assads framtid. Regimen har med hjälp av sina allierade – Iran, libanesiska Hizbollah och Ryssland – stärkt sitt grepp om Syrien och ser ut att gå vinnande ur kriget. I område efter område återtar regimen kontrollen. IS står inte längre i fokus, terrorsekten har förlorat mark och minskar i kraft.

Det här gör att Assadregimens framtid snabbt aktualiserats.

Den amerikanska försvarsminister James Mattis sa på en presskonferens att nattens mål valts ut för att de enbart ska drabba den syriska militären: 

 – Vi och våra allierade har skickat ett tydligt budskap till Assad och hans allierade. Jag vill betona att attackerna är riktade mot den syriska regimen och vi har undvikit att skada civila.

Pentagon meddelade också att man även undvikit andra länders trupp i Syrien och att anfallet är över, att man inte planerar att slå till igen – men inte tvekar att gå vidare om Assad använder kemvapen igen.

Ryssland har bollen nu, visserligen kommer samtal att ske i FN:s säkerhetsråd, men Vladimir Putin lär inte släppa taget om Syrien. Ryssland värnar sina militära och ekonomiska intressen i Syrien som går tillbaka till Sovjettiden. Syrien är landets starkaste fäste i Mellanöstern. Försvinner Assad riskerar Putin att det ryska inflytandet i Mellanöstern också försvinner. Därför har strategin varit att i första hand förinta all oppositionell verksamhet.

USA såg antagligen ingen annan utväg än att använda militära medel.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter