Kommentar/Andreas Gustavsson.

2020-06-23 16:07
Foto: TT/Christine Olsson
Puffetikett
Dagens ETC

Borgerliga väljare, styr upp era partier!

”Borgerligheten slutar upp bakom en fullkomligt förödande övertygelse om att klimatkrisen kan väntas ut, att den på något mirakulöst sätt ska upphöra medan hjulen snurrar som vanligt.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Natten mot måndagen beslutade så gott som samtliga danska partier att man genom klimatpolitik ska sänka landets utsläpp med 70 procent till 2030. Även de borgerliga enas i denna vision, faktum är att liberalerna pressade socialdemokraterna att dra bort ytterligare koldioxid.

Men så har vi Sverige.

Här blir borgerliga så upprörda av att Arlandas expansion pausas tillfälligt att de gemensamt – M, SD, KD, C och L – använder sin majoritet för att besluta att det är fel att på politisk väg stoppa en till landningsbana.

Det är obeskrivligt uselt, nästan parodiskt.

Ja, om det inte vore för att soppan av liberal och konservativ nonchalans krymper allas vår framtid.

Det är inte ens bristande klimatpolitik. Det är konsekvent klimatförnekelse. Den som har minsta intresse av att bromsa den kris vi redan befinner oss i, ska betrakta de borgerligas sabotage som ett personligt angrepp. Det här är politik som skadar oss redan idag då den verkar från opposition (även om C och L verkar vilja kunna hoppa mellan sina dubbla stolar). Tänk vad den skulle orsaka för vansinniga beslut i regeringsställning.

Varje gång det påtalats att Moderaterna har flera riksdagsledamöter som sprider manipulativ klimatförnekelse – som Jan Ericson, ökänd för att frottera sig på konferenser där det sprids hemsnickrade teorier som vetenskapen sedan länge förkastat – har svaret blivit att de absolut inte är representativa för sitt parti. Men faktum är att de förkroppsligar moderat klimatdestruktivitet.

I detta finns ingen skillnad mellan M och SD. Inte heller mellan KD och SD. Nej, Annie Lööf kan aldrig någonsin igen påstå att hon företräder ett grönt parti. Nyamko Sabuni… Hon kommer väl påstå det som lobbyisterna har satt högst på önskelistan.

Borgerligheten slutar upp bakom en fullkomligt förödande övertygelse om att klimatkrisen kan väntas ut, att den på något mirakulöst sätt ska upphöra medan hjulen snurrar som vanligt – medan flygen avgår som vanligt, eller snarare oftare än vanligt.

Jimmie Åkesson njuter av nästa värmebölja.

Ulf Kristersson drömmer om kärnkraft.

Ebba Busch  undviker problemet eftersom att det inte finns muslimska växthusgaser.

Det är en skam.

Det är en politisk verklighet som stänger dörren för klimatpolitik som skulle kunna ge oss minsta chans att klara Parisavtalet.

Men jag vägrar – vägrar! – tro att borgerliga väljare skulle vara så här ignoranta. Det här går liksom bortom alla mediala kulturkrig och enkla positioneringar. Styr upp era partier.

Ta lite jävla ansvar.