Klimat.

2018-01-15 15:45
Ellen Gerhart besöker en plats nära sitt hem där pipelinen Mariner East 2 håller på att anläggas. Hon protesterar mot att pipelinen ska dras över hennes marker. Bild: Christina Sjögren
Ellen Gerhart besöker en plats nära sitt hem där pipelinen Mariner East 2 håller på att anläggas. Hon protesterar mot att pipelinen ska dras över hennes marker.

Allvarliga miljöbrott stoppar gasledning

Pennsylvanias miljödepartement har stoppat byggandet av gasledningen som ska transportera skiffergas för export till Sverige. Men de som har kämpat för ett stopp tror att kampen måste fortsätta för att beslutet inte bara ska bli tillfälligt.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I december avslöjade Dagens ETC att petrokemiföretaget ­Borealis i Stenungsund har börjat importera skiffergas och att frackingindustrin kommer att leverera ännu mer så fort ­gas­ledningen Mariner East 2 är klar.

Förra veckan meddelade Pennsylvanias miljödepartement att tillstånden för gas­ledningen dragits in tills företaget Sunoco har rättat till alla ”oerhört allvarliga och avsiktliga överträdelser”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det handlar bland annat om över 100 fall av vattenföroreningar sedan i maj förra året, att Sunoco inte rapporterat alla fall och att företaget grävt upp mark där det bara har haft tillstånd att borra under marken.

Temporärt stopp

Ellen Gerhart, som har trädockupanter i sin skog för att stoppa gasledningen från att byggas genom den, tog först emot ­ny­heten med stor glädje. Sedan insåg hon att detta sannolikt inte blir mer än ett temporärt stopp. ­

Sunoco har 30 dagar på sig att svara miljödepertementet, och sedan ska myndigheten fatta ett nytt beslut.

– Det blir i alla fall ett andrum för oss, och det använder vi för att bättra på trädhusen, säger hon.

Nyligen byggde de också en ny trädkoja i våtmarken i den bakre delen av skogen. Där har Sunoco nu rensat marken fram till 100 meter från fastighetsgränsen. Det är bara en tidsfråga innan företaget fortsätter in på Gerharts mark igen.

– Det måste finnas en punkt då miljödepartementet får nog, och förhoppningsvis är det nu man inser att Sunoco är en kronisk regel­brytare, säger Ellen Gerhart.

Lynda Farrell, chef för organisationen Pipeline Safety ­Coalition, håller med om att delstats­departementets beslut inte ska överskattas.

– För att det inte bara ska bli ett meningslöst temporärt stopp måste vi fortsätta att sätta press på de styrande, säger hon.

Skördat politiska offer

Tillsammans med en grupp människor från en av de drabbade kommunerna träffade Lynda Farrell den demokratiska delstatssenatorn Andy Dinniman under tisdagen. Han är sedan tidigare engagerad för att höja säkerhetskraven på gasledningar.

– Det var uppmuntrande att höra att vi delar bilden av att miljödepardementets beslut inte tar itu med grundproblemet att en säkerhetsanalys aldrig har gjorts och att Sunocos tillståndsansökningar var bristfälliga och inte skulle ha godkänts från första början, säger Lynda Farrell.

Det slappa hanterandet av Mariner East 2 har redan skördat politiska offer. I lokalvalen i november tvingades republikaner bort från sina poster när demokrater valdes in i de styrande råden i tre kommuner för första gången på 30 år, berättar Lynda Farrell. De nyinvalda hade drivit säkerhetsfrågor kopplat till Mariner East 2. I år ska halva delstatssenaten och guvernören väljas på nytt.

– Många medborgare har insett att de har mer makt att påverka än vad de tror så nu jobbar man tillsammans för att skydda sina lokalsamhällen, inte bara mot Mariner East 2 utan även mot framtida gasledningar, säger Lynda Farrell.

Mariner East 2

Mariner East 2 börjar i östra Ohio och ska sträcka sig 56 mil genom hela Pennsylvania ut till hamnen Marcus Hook vid Delawarefloden. Där har Sunoco en stor anläggning för att skeppa naturgasvätskor vidare ut i världen.

Borealis i Stenungssund har ett tioårigt kontrakt för att köpa ­skiffergasetan från frackingbolaget Antero Resources, men Mariner East 2 behöver vara på plats för att gasen ska levereras.