Regeringen överväger att under kort tid låta Cementa få fortsätta att bryta kalk på Gotland. En oberoende analys har också beställts för att utreda de eventuella samhällseffekter ett produktionsstopp skulle innebära.
– Det kanske är nödvändigt i den här situationen. Inte på grund av staten utan på grund av att byggföretagen inte har försäkrat sig om säkra leveranser av cement. Då kan det under en övergångsfas vara rimligt att förlänga det tillfälligt. Men domen ligger fortfarande fast, säger Wolfgang Brunner (MP).
– Miljökonsekvenserna är så stora att det inte går att fortsätta brytning, från domstolens sida.
Cementindustrin vill fortsätta bryta, men skadorna på grundvattnet i Gotland blir allt för stora vid fortsatt produktion, menar Wolgang Brunner. Han vill istället titta bortom landet gränser, där det finns ren, modern och mer miljövänlig cement att tillgå.
– Det finns ett antal stora, moderna cementfabriker i vårt närområde. I Baltikum, Finland och Norge och Damark och Tyskland. Polen är ett område.
– Där produceras det cement med minst miljöpåverkan, bättre än Slite. Den heter Górazazde. Det finns också ett företag i Riga som heter Schwenk. De framställer eko-cement, säger Wolfgang Brunner. Att frakta det från Gotland eller Lettland, gör ingen skillnad egentligen, säger han.