Inrikes.

2017-08-25 10:15
  • 80 procent av föräldraledigheten de första två åren tas ut av kvinnor, visar siffror från Försäkringskassan som TCO tagit fram.  Bild: Hasse Holmberg/TT
    80 procent av föräldraledigheten de första två åren tas ut av kvinnor, visar siffror från Försäkringskassan som TCO tagit fram. 
  • Eva Nordmark.
    Eva Nordmark.

4 av 5 barnlediga dagar tas ut av kvinnor

Män i Sverige tar bara en femtedel av dagarna med föräldrapenning barnets två första år.

Det visar nya siffror från Försäkringskassan som sammanställts av TCO.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Försäkringskassan har tidigare visat att kvinnor som tar ut en större andel av föräldraledigheten är mer benägna att även efter ledigheten både förvärvsarbeta mindre och ta ett större ansvar i hemmet. Och nya siffror från myndigheten, som beställts av TCO, visar att kvinnor står för fyra av fem dagar barnets första två år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Män tar alltså bara ut en femtedel – och utvecklingen går långsamt. På tio år har männens uttag av föräldradagar innan det att barnet börjat på förskola ökat med endast 5 procent­enheter, från knappt 15 procent till dagens 20.

Från och med 2016 öronmärktes en tredje månad för vardera förälder i föräldraförsäkringen.

– Det finns många fördelar med föräldraförsäkringen i sin nuvarande form, men också mindre bra effekter som är viktiga att belysa och problematisera. Kvinnor är föräldralediga längre perioder från arbetet, arbetar mer deltid och får sämre löne- och karriärutveckling än män, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmed­delande.

Det är under barnets första två år som majoriteten av dagarna tas ut, hela två tredjedelar. Efter det att barnet börjat på förskola fördelas dagarna mer jämlikt – men då tar föräldrarna i regel ut färre dagar under kortare perioder.

Det är första gången som TCO tar fram siffror över föräldra­dagarna baserat på barnets ålder.

– Vi har inte sett siffrorna på det här viset förut. Vi visste att föräldrapenningdagarna delas ojämställt totalt sett, men inte att de dagar som tas ut efter tvåårsdagen delas lika mellan kvinnor och män, säger Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare på TCO.

Förslag: fjärde månad

Fackförbundet stod bakom införandet av en tredje pappamånad. I april i år föreslog EU-kommissionen ytterligare en pappamånad, alltså en fjärde.

– Ärligt talat blev vi lite chockade av nyheten. Vi trodde inte att EU var beredda att gå så långt som att öronmärka ersättning för längre föräldraledighet, sa Per Hilmersson, temachef Europa och juridik på TCO, till SvD då.

Utreds internt

Hur fackförbundet ställer sig till en fjärde pappamånad var då, och är fortfarande, oklart. Internt håller de på att utreda förslaget. På hemmaplan har flera utredningar gjorts som pekar på behovet av en individualiserad föräldraförsäkring.

Både den borgerliga regeringens utredning Män och jämställdhet och socialdemokratiska Irené Wennemo, som ledde Socialförsäkringsutredningen, pekar på att försäkringen behöver individualiseras.

I dagsläget pågår ytterligare en utredning på regeringsnivå, den så kallade utredningen om modern föräldraförsäkring, vilken ska redovisas senast den 1 oktober i år.

Föräldraförsäkringen

Föräldraförsäkringen består av föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, mamma­ledighet, pappaledighet och rätt till förkortad arbetstid.

Vid årsskiftet öronmärktes en tredje månad för vardera förälder i föräldraförsäkringen, vilket innebär att 180 av föräldraförsäkringens 480 dagar inte kan bytas mellan föräldrarna.

Beslutet om en tredje månad kunde gå igenom i riksdagen med stöd från Liberalerna.

I 380 dagar baseras ersättningen på förälderns inkomst, de övriga 90 dagarna ges en fast summa på 180 kronor per dag i ersättning.

Vid ensam vårdnad har föräldern rätt till alla 480 dagar.