”Socialdemokraterna gör den största vänstersvängen sedan löntagarfonderna.” Statsminister Ulf Kristersson tar i allt han orkar när han går till angrepp på sin största utmanare under partiledardebatten i SVT. När han säger det är det inte tänkt som en komplimang. Många gräsrötter i Socialdemokraterna skulle däremot applådera en sån svängning.
– Det där säger han bara för att skrämma Magda-moderater, säger Magdalena Andersson själv.
Partiets kongress närmar sig. Ett nytt partiprogram ska antas. Riktlinjer för ny politik ska klubbas igenom. Är den nya politiken mer vänster? Har Ulf Kristersson rätt?
– Ibland får jag frågor om varför vi går till höger och ibland om varför vi går till vänster. Jag tror att Ulf Kristersson skulle säga så här oavsett vad vi gjorde. Det är taktik för att skrämma tillbaka de Magda-moderater som lämnat. Men det betyder att han inte förstår varför de har lämnat. Nämligen att de inte gillar det vägval som Moderaterna har gjort.
Magdalena Andersson vill alltså inte rakt ut säga att ja, partiet går åt vänster. Förslag som att skrota karensavdraget och förbjuda vinstuttag i skolan å ena sidan kombineras med att hålla fast vid den strama migrationspolitiken och skärpa kriminalpolitiken ytterligare.
– Allt handlar om att lösa det som inte funkar idag.
Arbetet med att ta fram underlaget för Socialdemokraternas nya politik har pågått länge. Elva arbetsgrupper har knådat ämnen som gängkriminaliteten, segregationen, klimatet och arbetsvillkor. Det har också kommit in rekordmånga motioner till kongressen. Över 4 000. Och 700 sidor med svar bara om det nya partiprogrammet.
Motioner vänsterut
Många av motionerna handlar om att S borde svänga ännu mera vänsterut. Inte minst i frågan om att lagstifta om kortare arbetstid med bibehållen lön. Arbetsgruppens förslag var att minska arbetstiden till 35 timmar till 2035. Många S-medlemmar vill gå både längre och snabbare fram. Men partiledningen vill inte ändra på lagen om arbetstid.
– Vi är tydliga med att vi förutsätter att parterna kan komma överens här. På samma sätt som parterna har kommit överens tidigare när vi sänkte till 40 timmar. Då var det först ett avtal och sedan kom lagstiftning. Vi stöttar parterna i det här arbetet. Om det är en överenskommelse i botten minskar också risken att en ny regering skulle fatta andra beslut.
Det är framför allt de kvinnodominerade fackförbunden som är positiva till att gå lagstiftningsvägen. För de har hittills inte själva orkat lika långt som de manligt dominerade fackförbunden i förhandlingar om arbetstiden. Kan du – från politiskt håll – stötta dem på något vis?
– Ja, vi vill ha ganska omfattande försök med arbetstidsförkortning i offentlig sektor. Och det är i kvinnodominerade yrken som vi vill göra de försöken. Inte minst i vården. Sådana lyckade försök kan naturligtvis också vara ett argument i en förhandling.
Men i nuläget stänger du dörren helt för lagstiftning?
– Vi är tydliga med att vi förutsätter att parterna kommer överens.
I januariavtalet mellan den S-ledda regeringen och C och L ställdes det krav på att arbetsmarknadens parter att komma överens om ny LAS. Annars skulle man gå vidare med lagstiftning. Hade man kunnat göra något liknande när det gäller arbetstiden?
– Man kan diskutera om det var den bästa delen av januariavtalet. Vi har också LO med oss på de här skrivningarna. De tycker att det här är ett bra sätt att gå vidare. Att verkligen ge dem en rejäl chans att nå en lösning framåt.
Jag tror att väldigt många drömmer om att kunna jobba lite kortare. Det finns mycket annat än i livet. Samtidigt måste det göras på ett ansvarsfullt sätt.
Men vore det bra om fler på arbetsmarknaden fick jobba mindre än vad de jobbar idag?
– LO vill förhandla fram en arbetstidsförkortning. Och det är klart att om LO vill se en arbetstidsförkortning så är det naturligt att jag också vill det. Det märks att det finns ett otroligt intresse för den här frågan. Jag tror att väldigt många drömmer om att kunna jobba lite kortare. Det finns mycket annat än i livet. Samtidigt måste det göras på ett ansvarsfullt sätt. För det är ju också så att vi ser arbetskraftsbrist i en massa branscher.
Bankägare ska skatta
Arbetskraftsbrist är bara ett av de problem som den svenska välfärden, och hela Sverige, står inför. Det behövs fler för att ta hand om en åldrande befolkning. Det behövs en vändning i resultaten i svensk skola. Vårdköer behöver kortas. Bostäder behöver byggas. Järnvägen rustas. Och då har vi inte ens andats om den massiva utbyggnaden av försvaret som beräknas kosta hundratals miljarder.
Hur ska Sverige klara det här? Magdalena Andersson säger att det finns tre vägar, utöver att låna till den totalförsvarsfond för uppbyggnaden av försvaret som partiet redan har föreslaget. Ett: Höja tillväxten. Växer ekonomin finns det mer pengar att fördela. Två: Omprioritera. Finns det något av det som vi gör idag som vi inte ska göra framöver? Som att skicka miljarder i skattepengar som ska få till skolan till vinster åt välfärdskapitalisterna. Tre: Höja skatterna.
– Men inte för vanliga löntagare. De har fått det tuffare ekonomiskt när tio års reallöneökningar utraderats. Det är inte läge att höja skatten för dem. Men vi har föreslagit en bankskatt till exempel.
I handlingarna inför kongressen finns det sida efter sida efter sida med motioner om att höja skatterna för att få pengar till välfärden och minska klyftorna. Återinför arvs- och gåvoskatten och dra tillbaka en del av jobbskatteavdragen. Nej, säger Magdalena Andersson. Hon vill istället ha en större skatteöversyn för att få till en så ”bred skattebas” som möjligt.
Finns det grupper som kommer få räkna med att betala mer i skatt om S vinner valet?
– Ja, de som har mycket höga kapitalinkomster eller mycket höga löneinkomster. Eller de som äger en bank.
Hur höga inkomster?
– Det specificerar vi inte. Men vi har varit otroligt kritiska till den här extra skattebonusen för de som tjänar över 60 000 kronor som regeringen genomfört. Det är ju direkt provocerande. Så det är en indikation på vad vi tycker.
I Smedjebacken har din partikollega, kommunalrådet Fredrik Rönning, egen majoritet. Och det är trots att kommunen har Dalarnas högsta skatt. När vi hälsade på honom skickade han med att man inte ska vara för rädd för att höja skatten om folk ser att det går till rätt saker. Skulle man inte kunna göra det även för de så kallade vanliga löntagarna?
– Jag tror att just i ett läge när tio års reallöneökningar har utraderats och väldigt många hushåll har det tufft så är det inte läge. När bostadsräntorna har stigit och när hyreshöjningarna kommer att fortsätta att stiga kommer det att fortsätta vara tufft för hushåll som har små marginaler.
Men räcker en ökad skatt bara för dem med de högsta inkomsterna, för att klara upprustningen i välfärden?
– Inte om du har för låg tillväxt. Det är därför viktigt att ha en mycket bättre tillväxtpolitik än vad den här regeringen har. Vi har ju bland de lägsta tillväxterna i EU nu. Och det är inte så konstigt , när ett av det största partierna i regeringsunderlaget nästan är skadeglada när svenska företag går i konkurs eller när det går dåligt för svenska företag. För där är kulturkriget viktigare.
Väntar med vinststopp i vården
Att täppa till läckaget av skattepengar till välfärdskapitalister i marknadsskolan är alltså ett av Socialdemokraternas förslag för att få pengarna att räcka.
– Vinstintresset är ett mycket dåligt sätt att styra utbildningsverksamhet på. Och det finns inget annat land i världen, absolut inte i den utvecklade världen i alla fall, som har ett sånt här skolsystem som vi har. Där det är fritt fram för företag att komma och göra vinst på våra skattepengar. Det ska bort.
Många motioner till kongressen vill gå längre och förbjuda vinster i hela välfärden. Varför sätts gränsen just vid skolan?
– Så skulle jag inte uttrycka det. Det finns problem på de andra områdena också, så vi vill ha en utredning som den som man har haft i Norge för att gå igenom bransch för bransch. Finns det problem med att ha vinstdrivande företag här? Går det att begränsa dem eller ska man helt enkelt ta bort dem där också? Men det ser olika ut. Ta tandläkarmarknaden till exempel. Vi har länge haft en stor andel privattandläkare. Men de är något annat än de stora vårdkoncernerna som vi har nu.
Vi hade alldeles nyligen en ny vårdskandal på ett av Vardagas äldreboenden, där det avslöjades att det var larver i såren på en kvinna samtidigt som personal uppmanats att spara in på hygienmaterial och blöjor. Råder det någon otydlighet kring att vinsterna är ett problem?
– Nej, det kan jag säga. Äldreomsorgen är också ett område där privat verksamhet är en ny företeelse. Det är inte samma tradition där. Det är också därför som jag tycker att det finns poäng att titta sektor för sektor.
Det är inte så att alla kommunala äldreboende är tipp topp heller, men jag kan tänka mig att för den som är anhörig så är det här att veta att någon har gjort vinst samtidigt som min mamma har larver i såren, det är inte en bra känsla.
Men skulle det kunna komma ett liknande vinstutdelningsförbud även för den sektorn i närtid?
– Jag vill inte sitta och utlova någonting. Jag vill gärna ha den här utredningen. Det är inte så att alla kommunala äldreboende är tipp topp heller, men jag kan tänka mig att för den som är anhörig så är det här att veta att någon har gjort vinst samtidigt som min mamma har larver i såren, det är inte en bra känsla.
Tror du att ett vinstutdelningsförbud i skolan skulle leda till att vissa ägare försvinner från branschen?
– De som driver skolverksamhet säger att de gör det för att de är intresserade av pedagogik och bra undervisning. Jag förutsätter att de talar sanning och då försvinner de ju inte. De får väl säga i så fall att det inte var så att de var intresserade av att driva bra undervisning. Det är upp till bevis.
Vore det bra om de försvann?
– Det är svårt att svara på den frågan innan man har haft en genomgång av alla skolor och i vilken utsträckning det är seriösa ägare, så jag passar på det.
Okej, vore det generellt bättre om det var fler kommunala skolor?
– Det viktigaste är att det är bra skolor. Det som är problemet när du har en marknad och vinst inne i skolan är att det leder fel. Vinstintresset leder inte till bättre undervisning. Det leder till betygsfiffel. Och att våra pengar försvinner. Dåligt. Jag vill att våra skattepengar stannar i skolan.
Så om det är det Ulf Kristersson syftar på när han säger att Socialdemokraterna gör sin största vänstersväng sedan löntagarfonderna så har han ändå rätt. Det kan Magdalena Andersson ge honom. Nu väntar de sista förberedelserna inför kongressen för partiordförande Andersson. Det ska hållas öppningstal och linjetal. Sedan hoppas hon kunna gå vidare med ny politik i bagaget inför valet 2026.
– För att svenska folket ska kunna leva bättre och tryggare liv. I gemenskap.
Vad menar du när du betonar gemenskap?
– Vi behöver öka samhällsgemenskapen. Det finns krafter i Sverige som vill öka splittringen. Jag vill tvärtom.
Efter masskjutningen i Örebro fick du påstötningar på torget utanför kyrkan och minnesstunden om att börja prata väl om invandrare så att de inte bara målas upp som ett problem. Har det fått dig att fundera över det här sen dess?
– Det blev en blixtbelysning av vad som har hänt i Sverige de senaste åren. Jag vet ju vad som har hänt men det sattes verkligen i blixtbelysning med de som jag talade med i Örebro. För mig var det fina samtal. Och det satte verkligen ljuset på hur Sverige känns idag. För en del människor. Det är för jävligt.
Tycker du att det har blivit någon förändring i det tonläget?
– Nej. Kanske lite mer dämpat från regeringen i början. Men Sverigedemokraterna har kört på som alltid. Det är ju den typen av rörelses livsluft. Splittring.