Hoppa till innehållet

Inrikes

Hans mål: Få fler att äta och ära potatis

Till innehåll

Dagens ETC

Potatis är gott, billigt och näringsrikt. Den har räddat svenskar undan svält och har lägst klimatavtryck av alla livsmedel. Potatis – så stavas svaret på de flesta av livets utmaningar. Ändå äter vi allt mindre av den värdefulla knölen. Det vill kocken Stefan Ekengren ändra på.

– Den riktiga krisen, det skulle vara om potatisen försvann.

Många tror sig älska ­potatis – men få kan dra fram lika starka ömhetsbevis som Stefan Ekengren.

– Ingen har skurit lika mycket hasselbackspotatis som jag. Ingen! säger han med eftertryck, även om han medger att han ibland sover medan han skär. Nu är han ­visserligen kock och köksmästare på ­restaurang Hantverket i Stockholm, där friterad hasselbacks­potatis med löjrom och syrad grädde är en signaturrätt. Varje vecka serveras 80 kilo av den, där varje liten potatis skivas med 50 till 60 snitt, oftast av Stefan Ekengren själv.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser