Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ygeman, problemet är den usla bostadspolitiken

Bild: Lars Schröder/TT

Dagens ETC.

Lösningen vore ett, i socialdemokratisk anda, allmänt reformprogram, skriver representanter för tre lokala SSU-föreningar.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ygeman, förslag om kvoter baserat på härkomst i bostadsområden tar många SSU:are och S-studenter kraftigt avstånd ifrån. Vi ser hellre ett bostadspolitiskt reformprogram som kan motverka segregation i förorterna och på annat håll i Sverige oavsett ens etniska bakgrund.

Att tvinga någon att flytta från en lägenhet som de har stått i långa bostadsköer för, människor som har lärt känna området och känner sig hemma och i viss mån integrerats, jo det är ett riktigt stort intrång av den människans frihet.

Ändå måste vi erkänna svårig­heterna i socialt segregerade områden. Etnicitet utgör en av många klassdimensioner. Det är inte önskvärt eller rättvist för en grupp människor att leva i, till viss del, isolering.

Naturligtvis skulle det vara fördelaktigt om ett sådant område var mer diversifierat. En planerad politik för mångfald, med andra ord mot segregation och utestängdhet, borde utgöra del av innehållet för politiken framåt.

Här möts vi av frågeställningen: inkluderar detta kvoter baserade på arv? I så fall lär vi också givetvis behöva tvinga de mest förmögna, i de rikaste områdena, att flytta ut. Östermalmare med nordiskt ursprung får lämna sina enorma innerstadslägenheter, så att en irakier kan flytta in. Är vi inte rasister, så är detta en glasklar princip. Skulle man föreslå kvoter på Östermalm kan man tänka sig reaktionerna. Vi ska aldrig låta kränka en människas personliga frihet i ena avseendet, för att inte göra det i det andra, i egenskap av att den senare är vit.

Vi har sett en nedmontering av den samhällsservice som förorterna ska lika rätt till som boende i Östermalm åtnjuter. Lika rätt till vårdcentraler, bankkontor, bibliotek, servicekontor som innefattar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket – och kombinerat med eftersatta fastigheter är det några exempel på den segregation som du, Ygeman borde prata mer om.

Vi kan tänka större och bredare, Ygeman. Lösningen vore enligt oss ett, i socialdemokratisk anda, allmänt reformprogram. Vi tvingar ingen att flytta baserat på enstaka egenskaper likt vad Ygeman tar upp. Istället ska vi föra en bostadspolitik som:

1. Bygger en halv miljon billiga miljövänliga hyresrätter innan år 2030

2. Inrättar ett statligt byggbolag som ska underhålla och bygga fastigheter.

3. Investeringsstödet ska återinföras med fokus på hållbarhet och lägre hyra och därmed motverka renovräkningar.

4. Allmännyttans villkor ska förstärkas och styras av ­samhällsnytta samt den svenska hyresförhandlingsmodellen ska stärkas.

5. Ett stort hyresbestånd och en gemensam förmedling för alla bostäder på en ort är avgörande för att alla ska kunna leva i bostäder som passar deras behov. All form av diskriminering på bostadsmarknaden ska motverkas.

Vill man uppnå mångfald mer planerat kan det göras genom prioriteringar. I bostadskön kan man prioritera människor utefter flera faktorer istället för endast en. Allt ifrån inkomst, härkomst, utbildning och yrke. En allmän politik för en kombination av grupper och människor som förmår hjälpa nyanlända att integreras. Ingen tvingas flytta, men möjligheten finns. Vi ska investera i dessa områden, göra dem attraktiva, samtidigt som hyran hålls nere genom nybyggnation och stärkt allmännytta.

Ygeman, för att sammanfatta allt:

Vi är flera inom SSU och S-studenter vars medlemmar har både svensk och utländsk bakgrund och bor i förorter som Bredäng, Norsborg, Rinkeby, Rosengård, Hjällbo, Flen och så vidare. Unga från förorterna som gick med i SSU och S-studenter för vi identifierar oss med och kämpar för den vanliga arbetaren och arbetarklassen, och vill bryta bostadssegregationen som finns.

Rätten att bo, leva och flytta i sina bostadsområden ska gälla alla medborgare i Sverige genom den bostadspolitiken vi vill ha införd. Inte kvoter som du, Ygeman, försöker försvara dig emot.