Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Visa solidaritet med Irans kvinnor!

Bild: Aurelien Morissard / TT

ETC nyhetsmagasin.

De feministiska protestdemonstrationerna i Iran behöver omvärldens stöd. Därför bör alla som är för grundläggande mänskliga rättigheter visa sin solidaritet med iranska kvinnor, skriver socialantropologen Fazil Moradi och psykiatrikern Hawar Moradi.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Den islamiska eller shiitiska republiken som ersatte den brutala monarkiska politiska ordningen i Iran har nu efter fyra decennier tydligt visat att den inte är något annat än en kolonial stat, en stat som brutalt slår ner och motarbetar politiskt motstånd och reformer, kampen för ett rättvist samhälle och allt kritiskt tänkande.

Den shiitiska republikens konstitution och lagar bygger inte bara på underkuvandet av kvinnans kropp, utan på kalkylerat politiskt våld och skrämsel. Den definierar och kontrollerar kvinnans kropp lika mycket som den skapar olikheter mellan grupper, det vill säga ”religiösa minoriteter, stammar och raser” (som står inskrivet i artikel 19 i konstitutionen). 

Den shiitiska republiken insisterar på att vara bunden av ”islamiska principer och normer”, och ”folkets rättigheter” som deklareras i dess grundlag. Den tillämpar ”rättmätigt” dödande för att forma och kontrollera den iranska befolkningen och utsätter ”förbjudna kroppar” för våldtäkt, tortyr och dödande. 

De enorma feministiska demonstrationerna som nu rasar i landet handlar om mer än fyra decennier av kvinnomord och politiskt våld i Iran. De är en vädjan om att respektera grundläggande friheter och ett rättvist samhälle. Kvinnorna som demonstrerar vill skapa politisk förändring inifrån Iran.

Zhen, Zhyān, Āzādī (Kvinnor, Liv, Frihet), som är en rörelse knuten till social ekologi och statslös demokrati, började som en kunskapsrevolution i Rojava i Syrien, innan den så kallade ”islamiska staten” koloniserade delar av Syrien och Irak och begick folkmord mot êzîdier 2014. Denna kunskapsrevolution har nu tagit sig från Rojava till Iran och genom dagens teknik och sociala medier cirkulerar den världen över.

Det politiska mordet på Mahsa eller Zhina Amini och den proteströrelse som uppstått som reaktion på detta avslöjar den shiitiska republikens koloniala system. I detta system är Iran en koloni där verkligheten är sammanvävd med religiös nationalism, systematisk censur, kunskapsförakt, kvinnomord, våldtäkt, tortyr, politiskt våld, och lögner som cirkulerar genom såväl statligt kontrollerade medier som så kallade intellektuella som har blivit republikens språkrör för internationella medier.

Därför behöver alla som förstår och bryr sig om grundläggande friheter och mänskliga rättigheter visa sin solidaritet med de okrossbara feministiska demonstrationerna i Iran som har förändrat innebörden av revolution. •