Hoppa till innehållet

Uranbrytning

Debatt: Vi vill inte ha uranbrytning som förstör Vätterns vatten

”Varje dag får cirka 300 000 invånare sitt dricksvatten från Vättern. Vi blir enormt oroade då regionerna runt Vättern pekas ut av utredningen som särskilt intressanta, eftersom vi har alunskiffer i berggrunden här”, skriver debattörerna.

”Varje dag får cirka 300 000 invånare sitt dricksvatten från Vättern. Vi blir enormt oroade då regionerna runt Vättern pekas ut av utredningen som särskilt intressanta, eftersom vi har alunskiffer i berggrunden här”, skriver debattörerna.

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

En färsk utredning från Klimat- och näringslivsdepartementet föreslår att förbudet mot uranbrytning slopas helt. Det vore en katastrof om det blir verklighet, skriver företrädare för Vänsterpartiet i regionerna runt Vättern.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Idag är det förbjudet att bryta uran i Sverige. Men utredningens förslag öppnar för uranbrytning och den föreslår också att regeringen inte längre ska fatta 
beslut om tillstånd för brytning i det som kallas ”mindre anläggningar”. Alunskiffer innehåller små mängder uran. Om ett dagbrott för uranbrytning anläggs i regionerna runt Vättern – Östergötland, Örebro län och Västra Götaland – riskeras vårt dricksvatten och våra jordbruk. Dagbrott där uran bryts medför enorma risker för vår vattenförsörjning, när våra vattendrag, i grundvattnet och brunnar påverkas. Lakvattnen från dagbrotten försurar vattnet och innehåller olika gifter som sprids. 

Varje dag får cirka 300 000 invånare sitt dricksvatten från Vättern. Därför blir vi enormt oroade då våra regioner runt Vättern pekas ut av utredningen som särskilt intressanta, eftersom vi har alunskiffer i berggrunden här. 

Områden där alunskiffer har brutits blir omöjliga att använda i all framtid för jordbruk.

När priset på uran stiger kan fyndigheter som finns i bland andra regionerna runt Vättern vara värda att utvinna, om förbudet mot uranbrytning försvinner. Områden där alunskiffer har brutits blir omöjliga att använda i all framtid för jordbruk. Ändå vill regeringen ändra lagstiftningen och öppna för att börja bryta alunskiffer, bland annat vid Vättern.

I Sverige har vi idag en höjd civil beredskap, och arbetar hårt för att bevara den biologiska mångfalden och förbättra Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel. Allt det arbetet motverkas om uranbrytning tillåts, liksom förutsättningarna för jordbruk. Stora ytor kan förstöras även vid ”mindre anläggningar”, som området runt Vättern. Det kan då bli Bergsstaten som ger tillstånd istället för den politiska nivån och med utredningens förslag kommer inte kommuner att kunna säga nej till brytning. 

Utvinning av uran är en väldigt miljöförstörande verksamhet som innebär stora risker för omgivningen, grundvattnet, naturmiljön, arbetsmiljön och hälsan hos dem som arbetar i eller bor i närheten av urangruvor. Utvinningen i sig är dessutom så smutsig att miljölagstiftningen inte i praktiken tillåtit den i Sverige hittills.

Vi i Vänsterpartiet står upp för miljön och vill bevara förbudet mot uranbrytning i Sverige, för att skydda våra invånare, vårt dricksvatten och våra jordbruksmarker. Det gör skillnad vem som styr – vänsterpolitik behövs. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.