Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi stämmer för att stoppa oljebolagen

Det är dags att stoppa oljeborrningarna i Arktis, anser Greenpeace.bild greenpeace/TT
Det är dags att stoppa oljeborrningarna i Arktis, anser Greenpeace.bild greenpeace/TT Bild: Privat

Dagens ETC.

”Knappt hade bläcket torkat på klimatavtalet iParis, så gav norska regeringen klartecken för oljebolag att borra efter ny olja iArktis.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Klimatavtalet i Paris har gett stater tydliga skyldigheter och krav att uppfylla. Det ger även oss medborgare möjligheten att hålla våra folkvalda ansvariga. Tyvärr har vi fått se flera exempel på agerande från regeringar som inte är i linje med vad parisavtalet kräver, försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet är ett av dessa. Den här typen av ageranden riskerar att bli ett globalt problem.

I veckan lämnade Greenpeace tillsammans med Natur och Ungdom in en stämning mot norska staten för att hålla den ansvarig för sina klimatåtaganden. Knappt hade bläcket torkat på klimatavtalet i Paris, så gav norska regeringen klartecken för oljebolag att borra efter ny olja i Arktis.

Greenpeace och Natur och Ungdoms stämningsansökan blir första gången som Norges nya grundlagsparagraf från 2014, som säger att myndigheter ska värna om naturen och miljön för framtida generationer, prövas i rätten. Det måste finnas en logik mellan länders lagar och åtaganden och deras faktiska ageranden. Det är de här åtagandena vi vill att rätten prövar.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Norge var ett av de mest progressiva länderna i förhandlingarna av klimatavtalet i Paris. Norge var också ett av de första länderna i världen att ratificera klimatavtalet i Paris. Bland de 13 oljebolag som fått tillstånd att borra efter olja återfinns svenska Lundin Petroleum, som om de borrar på de platser de fått tillstånd för kommer att ha den nordligast belägna oljebrunnen i världen.

I takt med att isarna smälter i Arktis, flyttar oljebolagen med staters godkännande sin exploatering längre och längre norrut in i allt känsligare områden. Den här stämningen handlar om att stoppa oljebolagen vid frontlinjen, om att skydda den känsliga arktiska miljön och om att hålla stater ansvariga för sina åtaganden och klimatlöften.

För vad har lagar och avtal för syfte om de inte efterlevs?

Den norska grundlagens paragraf 112 är tydlig:

”Var och en har rätt till en miljö som säkrar hälsan och till en natur vars produktionskapacitet och mångfald är bevarad. Naturresurserna skall disponeras utifrån långsiktiga och allsidiga överväganden vilka ska skydda denna rätt också för framtida generationer. Statens myndigheter skall vidta åtgärder för att implementera dessa principer.”

Formellt är det Greenpeace och Natur och Ungdom som stämmer staten, men bakom oss finns 100 000-tals människor som stödjer oss och som kräver att Norge slutar borra efter olja. Och det är oerhört viktigt. För om vi inte kan få ett av världens rikaste länder att sluta pumpa upp mer klimatskadlig olja och följa sin egen grundlag och klimatavtal, varför ska då andra stater göra det?

Det här är dessutom olja som inte kommer finnas på marknaden förrän om 15 till 20 år. Om vi ska ha en omställning från fossila drivmedel kan vi inte samtidigt tillåta ytterligare oljeborrning. Det försenar omställningen. Forskningen är tydlig med vad som annars händer. De funna fossila bränslena måste stanna i marken om vi ska hålla oss under en 1,5-gradig temperaturökning.

Vi har bråttom. Aldrig har temperaturen i världen ökat så snabbt som nu. 2015 och 2016 är de två varmaste åren sedan mätningarna startade. De fem varmaste månaderna i mänsklighetens historia är alla mätta efter 2010. Konsekvenserna har vi sett: Arktis smälter, öknen i Sahara blir större, glaciärerna i Himalaya krymper och havet stiger.

Det råder inget tvivel om vad som orsakar detta. Vetenskapen slår fast att det är förbränningen av kol, olja och gas som orsakar den globala uppvärmningen. Koldioxiden i atmosfären ökar stadigt och har i mänsklighetens historia aldrig varit högre än nu. Fortsätter detta kommer havet att stiga, hem bli ödelagda, regnskog brinna och miljoner människor kommer drivas på flykt.

Det finns dock hopp. Men då måste ledarna som skrev under klimatavtalet i Paris också följa klimatavtalet i Paris. Vi visar nu att avtal förpliktigar och att grundlagar måste respekteras.

Alla världens länder måste begränsa den globala temperaturökningen till under två grader, helst 1,5 grader. Överskrider vi den gränsen är får det katastrofala följder. Det innebär att vi inte kan öppna några nya oljefält. Norge kan inte fortsätta utvinna olja i Arktis. Vi är generationen som måste bryta fossilberoendet.