Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi ska visa solidaritet – inte upprepa 2015

Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Den här gången får det inte sluta med krav på stängda gränser. För i det läget kommer situationen för människor som flyr undan Putins bomber försvåras ännu mer – och situationen för de som strider mot Putins bomber bli svårare.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Flera miljoner människor är på flykt från Ukraina och i Ukraina. Solidariteten i EU behövs mer än på länge. När ukrainska män tvingas ta ­farväl av sina barn, systrar, kärestor eller mödrar vid gränsen för att ge sig tillbaka för att strida är det viktigt att vi i EU svarar med medmänsklighet och ansvarstagande för alla som splittrats från sina nära och tvingats ifrån sina hem. 

De som flyr för sina liv nu från Ukraina är precis som vem som helst, precis som oss. Det enda som skiljer är var vi råkade födas. Detta gäller för varje person i världen som behöver fly, och denna situation är på det sättet lik alla andra. I första hand flyr människor till grannländer där de ofta har kontakter, men redan flyr många till Sverige och Ukrainas grannländer har redan tagit emot miljontals flyktingar. För bara några veckor sedan levde de som flyr från Ukraina vanliga normala liv, och nu har de tvingats lämna allt. 

Förra veckan deltog vi på möte med Filippo Grandi, FN:s flyktinghögkommissarie, i riksdagen. Han hade precis besökt Rumänien och Moldavien och vittnade om fruktansvärda personliga öden och ett mycket stort behov av hjälp och stöd. 

Det är bra att Sverige ökar det humanitära stödet till UNHCR med 100 miljoner. Ännu mer skulle behövas. Dessutom kommer redan nu rapporter om hur höjda matpriser i Sudan lett till protester och hur svälten i Jemen riskerar att öka som en följd av kriget i Ukraina och minskad möjlighet att importera därifrån. 

Men det är också viktigt att Sverige uttrycker stöd när det gäller att hjälpa människor på flykt i EU. Det påverkar grannländernas vilja att fortsätta hjälpa om de känner att alla kommer visa solidaritet. 

Detta är en ny situation än 2015, och det är viktigt att inte göra om misstaget med att försöka backa eller strama åt eller dra sig ur. Det blir en ond spiral. I detta läge behöver alla hjälpas åt med mottagandet. Det är därför viktigt att Sverige skickar signaler om att vi kommer hjälpa ukrainska flyktingar och stå upp för humanism. Det oroar oss när vi ser tecken på ­motsatsen. När Ygeman säger att Sverige överväger att återinföra id-kontroller på bussar och tåg för att stoppa människor innan de kommer till Sverige. ID-kontroller över bron från Danmark har inget med gränskontroller eller att motverka trafficking att göra, utan den enda funktionen de skulle fylla är att förhindra att människor utan giltig legitimation kan söka skydd i just Sverige. 

 Vi får inte hamna i samma situation som 2015 igen. När det kompakta stödet för att hjälpa människor på flykt förbyttes i motsatsen. När politiker som principfast stått upp för människovärdet i nästa sekund argumenterade för tak och stopp. När välkomnande byttes mot kontroller och krav på stängda gränser. I det läget kommer situationen för människor som flyr undan Putins bomber försvåras ännu mer och situationen för dom som strider mot Putins bomber bli svårare. 

Nu har massflyktsdirektivet aktiverats för första gången. Det innebär att flyktingar från Ukraina får uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Samtidigt är det bara ett tillfälligt skydd, trots att historien tyvärr visar att konflikter ofta blir långvariga. De får inte heller samma rättigheter som personer som fått sin asyl­ansökan beviljad. Vuxna från Ukraina får till exempel bara rätt till vård som inte kan anstå och ingen rätt till SFI eller etableringsinsatser. 

Vi bör se över vad som kan göras för att människor som flytt hit från Ukraina ska få stärkta rättigheter och möjlighet att komma in i samhället. Alla kommuner bör hjälpas åt med gott mottagande. Annars riskerar vi att flyktingarnas liv sätts på paus och leder till år av passivitet. Vi måste alla hjälpas åt, satsa på etablering, ge barn på flykt en bra skolgång och ge alla full rätt till vård.