Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste ta hand om virusets osynliga offer

Flyktingarna riskerar bli virusets osynliga offer om inte EU ingriper, skriver debattörerna.
Flyktingarna riskerar bli virusets osynliga offer om inte EU ingriper, skriver debattörerna. Bild: Bild:Emre Tazegul/AP/TT

Dagens ETC.

De mänskliga rättigheterna får inte pausas på grund av coronaviruset. Sverige och EU har ett humanitärt ansvar gentemot flyktingarna vid vår gemensamma gräns och under vårt skydd. Det skriver Nick Doggen och Henry Winckle i Grön ungdom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under början av mars sköt den grekiska gränspolisen ihjäl flera flyktingar vid EU:s yttre gräns. Människorättsorganisationer och FN blev upprörda över händelsen och krävde solidaritet med flyktingarna. Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen tänkte annorlunda. Hon försäkrade att Grekland har Bryssels fulla stöd och skickade Frontex (EU:s gränsbevakningstjänst) dit för att hjälpa till, utan att undersöka vad som skedde. Sedan stängdes landet ned helt för att bekämpa coronaviruset, medan flyktingarna finns kvar vid gränsen. De riskerar bli virusets osynliga offer om inte EU ingriper.

Den internationella solidariteten som ska bemärka Sveriges och EU:s utrikespolitik är idag borta. Precis som de gemensamma coronaåtgärderna har även unionens humanitära svar på flyktingsituationen på de grekiska öarna varit oklart och otillräckligt. Det enda EU-land som hittills har gjort något är Finland, som tog emot 150 föräldralösa barn från Lesbos. En droppe i havet jämfört med de ungefär 5 000 barn som tros vara där.

Sverige representerades av Jimmie Åkesson (SD), som åkte till gränsregionen för att skamlöst dela ut flygblad om att Sverige är ”fullt” och inte skulle ta emot någon, innan han deporterades från Turkiet. 

Flyktingarna på Lesbos har sedan länge använts som schackpjäser i ett större politiskt spel mellan EU och Turkiet. De sitter fast i ett ingenmans­land på grund av att ingen vill ta emot dem. Nu när coronakrisen blir allt mer påfrestande är de mer utsatta än någonsin.

Att den grekiska gränspolisen då väljer att skjuta ihjäl människor i nöd i vårt – Europas – namn ska aldrig accepteras och får aldrig ske igen. Sverige och EU har ett humanitärt ansvar gentemot flyktingarna vid vår gemensamma gräns och under vårt skydd. Därför behöver EU akut frigöra fler resurser för att ta hand om flyktingarna på öarna – mat, läkemedel och ekonomiska resurser – och äntligen arbeta fram en långsiktig lösning där alla länder tar sitt ansvar. 

Det är klart att corona­viruset är en jätteutmaning för EU och dess medlemsländer. Krisen kräver enorma åtgärder, ibland till och med stängda gränser. Men det betyder inte att de mänskliga rättigheterna får pausas. I vårt Europa sker inga humanitära katastrofer på grund av politisk ovilja. I vårt Europa tar vi hand om varandra. Det är dags för Sverige och EU att ta hand om coronavirusets osynliga offer.

00:00 / 00:00