Debatt. .

2016-04-25 09:59
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi måste sluta att sätta ett pris på byggnadsarbetarnas liv och hälsa

Tyvärr är inte Mall of Scandinavia ett undantag – snarare ett praktexempel på hur det ser ut i byggbranschen idag. Det är dags att Sveriges Byggindustrier tar sina medlemsföretag i örat, skriver Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I onsdagens Uppdrag Granskning visas en bild av byggbranschen som är obehaglig. På en och samma arbetsplats florerar en okontrollerad mängd underentreprenörer och bemanningsföretag. Byggföretag som utan hämningar utnyttjar billig och oorganiserad arbetskraft från utlandet. Fusk, lagbrott och avtalsbrott. Tyvärr är inte Mall of Scandinavia ett undantag, snarare ett praktexempel på hur det ser ut i branschen idag.

Byggnads har länge sett de här problemen och larmat. Det är våra medlemmar som står sida vid sida med kollegor som tjänar 25 kronor i timmen. De ser hur inhyrd personal sitter och gömmer sig på vinden. De ser hur kollegor jobbar 48-timmarpass. De ser säkerhetsbrister och de bevittnar olyckor.

I förra avtalsrörelsen ville Byggnads ha verkstad, något behövde göras för att få bättre ordning och reda. Vi drev frågan om ett huvudentreprenörsansvar. Arbetsgivarna stretade emot, ända fram till några timmar från en byggstrejk. Det skulle bli krångligt och kostsamt för företagen, sa Sveriges Byggindustrier (BI). Det var lagvidrigt och stred mot EU-regler. VI i Byggnads beskylldes som vanligt för att vara oansvariga strejkivrare som inte visste vad vi höll på med.

Men som ni vet infördes huvudentreprenörsansvaret (HEA). Nu har det varit igång i drygt ett år och vi har hunnit se var det brister och hur vi kan förbättra det ytterligare. Byggnads drev också förbättringar av HEA i årets avtalsrörelse. Återigen stretade Sveriges Byggindustrier emot. Återigen var det för krångligt och dyrt för byggföretagen. Det är lätt för BI att prata om säkerhet och arbetsmiljö, men när det kommer till kritan tar det stopp. Mycket prat men lite verkstad.
Det är dags att Sveriges Byggindustrier tar sina medlemsföretag i örat, inte minst Peab som gömmer sig under en sten när media kräver en förklaring. För man får inte glömma bort – skulle byggföretagen ta sitt ansvar och inte pressa priser och pressa de anställda så skulle inga av de här problemen finnas.

Visst kan man skrika efter fler kontroller. Eller välja att backa in i framtiden genom att sänka svenska löner och villkor. Men någonstans borde det finnas moral och ansvar bland byggarbetsgivarna. Det är där den stora bristen finns. 

Johan Lindholm  
Förbundsordförande Byggnads