Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi borde få välja bort skatt till välfärdsbolag

Dags att välja annan väg?
Dags att välja annan väg? Bild: Bild Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

”Privatiserade skattepengar borde vara lika frivilligt att betala som kyrkoskatt.” skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi måste fråga oss vad det är för politiker som vill smussla bort sin egen politik – istället för att stolt lyfta fram den. Vill vi ha politiker, som inför sitt folk, skäms över sin egen politik? Varför gömma sina framgångar, om det nu skulle finnas några sådana.

När jag läser Kalle Sundins ledare i Dalademokraten (22/10) så lyfter han fram hur borgarna förändrat sin retorik, och att den kan ändras snabbt. Även jag har sett hur de retoriska turerna går. Det är allt ifrån att vänstern ska stå till svars för de brott mot mänskligheten som begicks av Joseph Stalin och Mao Zedong, medan borgarna själva gärna vill framställa sig som ”neutrala”, för att de nu råkat hamna någonstans i mitten av den partiskala vi kan se från höger till vänster. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Att nyliberalismen var ett experiment som till att börja med applicerades på Chile, med hjälp av Augusto Pinochets militärt styrda statskupp, är inget som nyliberaler pratar om. Desto mindre om de klassklyftor, eller den miljöförstöring och klimathot som nyliberalismen bidragit till. När människor skiktas i rika och fattiga, så är det framför allt kvinnor, mörkhyade, barn och gamla som ”slumpas” bort först. Därför är nyliberalismen i sin grund både sexistisk och rasistisk.

I tider då till och med IMF-banken erkänt att nyliberalismen lett till ökade ekonomiska klyftor så menar borgarna att samma typ av politik leder till ökad kvalitet. De säger alltså nu även emot sin egen förfader – som i decennier arbetat med att nyliberalisera hela världen.

När blev girighet, överhet och ett fortsatt patriarkat något modernt, fint, lyckat, eller ens demokratiskt?

Vad vi kan se på ett övergripande plan, är hur politiken urholkats, till förmån för giriga kapitalister och oligarker som länge vägrat att släppa in kvinnor i styrelserummen, och fortfarande inte släpper in kvinnor i patriarkala verksamheter. När kvinnor äntligen kommit in i politiken, så flyttar patriarkatet på sig. Allt för att behålla sin makt.

Retoriken går nu ut på att dölja sin egen politik. Vänstern får återigen ta bannor för att de ”endast tänker på vinstuttag”, som borgerligheten nu vägrar att diskutera. Vi kan även vända på frågan: Varför är borgarna helt besatta av vinstuttag, som de vägrar diskutera effekterna utav? Om vinstuttag i välfärden nu skulle korrelera med ökad kvalitet, varför dölja detta? För att på ett seriöst vis studera hur en verksamhet havererat, så kan man inte plocka ur valda delar av den, utan måste såklart studera helheten.

I Uppdrag granskning (12/10) kan vi se hur den privatiserade svenska skolan har förvandlat låga kunskapsnivåer till höga betyg. Lärare som sätter betyg utefter kunskap får sparken. På sajten Socialistiska läkare kan vi se en sida med samlade länkar till forskning från USA. Det handlar om ett massivt forskningsunderlag som visar att den offentligt ägda sjukvården fungerar bättre än den privatiserade. Det räddas helt enkelt fler liv inom den offentliga sjukvården.

Det finns undersökningar som visar att majoriteten av svenska folket vill stoppa vinster i välfärden. Vinster i välfärden skulle jag vilja benämna som privatiserade skatte-pengar. Privatiserade skattepengar borde vara lika frivilligt att betala som kyrkoskatt – framför allt i en tid då valfriheten hyllas.