Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi behöver inte fler personer i våra fängelser

De senaste åren har det dödliga våldet minskat men i dagens politiska debatt och tidningsrubriker är det här något som sällan belyses, skriver debattörerna.
De senaste åren har det dödliga våldet minskat men i dagens politiska debatt och tidningsrubriker är det här något som sällan belyses, skriver debattörerna. Bild: Bild: Ola Torkelsson/TT

Dagens ETC.

Sverige behöver en politik som ser att en stark välfärd och låg arbetslöshet är det bästa sättet att motverka ett liv på glid.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det finns ingen empirisk forskning som visar på att längre straff eller mer frihetsberövande påföljder minskar kriminalitet. Vad Sverige behöver är en politik som ser att en stark välfärd och låg arbetslöshet är det bästa sättet att motverka ett liv på glid, skriver Linda Snecker (V) och Jonas Klinteberg.

Det finns en utbredd bild i samhället att kriminaliteten växer, våldet är mer vanligt förekommande än någonsin och det är farligt att vistas ute i samhället. Efter den tragiska händelsen på Hisningen i Göteborg späs bilden på att gängkriminalitet och skjutningar väntar oss så fort vi sätter foten utanför ytterdörren.

De senaste åren har det dödliga våldet minskat men i dagens politiska debatt och tidningsrubriker är det här något som sällan belyses. Snarare är det så att våld och kriminalitet säljer kvällstidningarnas lösnummer, vaktbolagens extraförsäkringar och får politiker att verka handlingskraftiga när ropen för ökade straff och hårdare tag är den enda lösningen på kriminella händelser.

Men dagens kriminalpolitik har utvecklats till en marknadsplats där politiska förslag baseras på vad som är populärt för stunden bland väljare och massmedia. Det finns varken debatt eller förslag på åtgärder som på allvar minskar brottslighet och kriminalitet.

Det finns heller ingen empirisk forskning, varken internationell eller nationell, som visar på att längre straff eller mer frihetsberövande påföljder minskar kriminalitet. Det är snarare tvärtom: frihetsberövande leder till stort lidande och till att den dömde blir anstaltsanpassad. Men forskningsevidensens betydelse lyser med sin frånvaro i den politiska debatten.

I Justitieutskottet är det idag ingen skillnad mellan den politik som utskottsordförande Beatrice Ask (M) driver och den politik som regeringen driver. Alliansens motioner och förslag genomförs med antingen regeringens stöd eller med Sverigedemokraternas stöd. Ingenstans finns det plats för politiska förslag som inte ropar på mer övervakning, längre straff eller hårdare tag, trots att vi vet att åtgärderna är verkningslösa. Vi hade stora förhoppningar att S- och MP-regeringen skulle basera sin politik på empiri och inte på känslor, men tyvärr både fortsätter och genomför regeringen Beatrice Asks politik.

Vi behöver inte fler personer i våra fängelser. Sverige behöver inte fler olika variationer på straff. Sverige behöver inte en återfallsstatistik på 44 procent. Vad Sverige behöver är en rättspolitisk debatt som inte enbart handlar om straffens längd eller hur mycket övervakning som ska göras. Sverige behöver en rättspolitik som tar kriminalvården på allvar och ger ordentliga resurser till våra anstalter för rehabilitering, utbildning och en väl genomförd utslussning efter frigivningen. Sverige behöver en politik som ser att en stark välfärd och låg arbetslöshet är det bästa sättet att motverka kriminalitet och ett liv på glid, idag står Vänsterpartiet ensamma i den debatten.

Linda Snecker,
riksdagsledamot rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Jonas Klinteberg,
kriminalpolitisk aktivist och fd kriminell och fånge