Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vem är värd en anständig pension?

Även oavlönade men värdefulla samhällstjänster bör ligga a till grund för pensionspoäng, skriver dagens debattör.
Även oavlönade men värdefulla samhällstjänster bör ligga a till grund för pensionspoäng, skriver dagens debattör.

Dagens ETC.

Även oavlönat arbete bör kunna räknas in i pensionsberäkningen, skriver dagens debattör.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

 

Problemen med pensionen är en ständigt återkommande fråga. Det har handlat om PPM-fonder, oetiska placeringar och svindlerier, fattigpensionärer, pensionsålder, hur mycket pension har landet råd med. Nu har den nya pensionsuppgörelsen presenterats. Men, det är något som saknas. Jag vill med detta debattinlägg problematisera de underliggande antagandena i konstruktionen av pensionen, något som inte verkar kommit med i den senaste uppgörelsen.

 

Intjänandet. Vi får lära oss att pensionen bygger på individuellt intjänande under yrkeslivet plus eventuell smart placering i PPM-fonden och eget sparande. Den individuellt intjänade pensionen kan endast fås genom lönearbete, oavsett vilket arbete du haft. Det kan varit arbetsuppgifter som varit samhällsnyttiga, inte särskilt samhällsnyttiga eller rent av samhällsskadliga, bara pensionsavgiften, baserad på din lön, betalats in. Om du utfört samhällsnyttiga tjänster som inte betalats med lön blir det inget på pensionskontot. Du kanske fött och fostrat nya samhällsmedborgare, utbildat dig, utför någon värdefull samhällstjänst som volontär eller ideellt, vårdat anhöriga utan ersättning eller städat ditt eget hem. Men det får du ingen ekonomisk vinning av, inte heller någon anständig pension. Rådet att komplettera med eget pensionssparande är närmast en förolämpning riktad mot alla de som lever på så liten inkomst att de hör till gruppen fattigarbetare eller prekariat. I den gruppen finns också ensamstående, oftast mödrar, som under små omständigheter tar hand om och uppfostrar sina barn.

 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Uttaget. När du väl ska ta ut pensionen uppstår det mirakulösa, beräkningen är inte längre individuell utan bygger på hela kollektivets medellivslängd. Uppdelat i två grupper, baserat på kön.  Män och kvinnor, där kvinnor förväntas bli 84 år och männen 80,3. Det innebär att kvinnornas intjänade pension fördelas på fyra år längre tid jämfört med männen och således blir något lägre per månad.

 

Det kan göras bättre. Vi har väldigt bra statistik hos SCB som kan utgöra ett underlag för bättre individuell beräkning av förväntat återstående livslängd. Vi vet till exempel att adressen har betydelse, där de som bor i nordöstra stadsdelarna Göteborg har 9 år kortare livslängd jämfört med de som bor i de västra, att de som bor i Danderyd lever nio år längre än de som bor i Pajala. Vi vet också att de med högre utbildningsnivå har längre medellivslängd än de med lägre utbildningsnivå och att medellivslängden ökar för alla, mest för män med eftergymnasial utbildning och minst för kvinnor oavsett utbildningsnivå. Det ligger nära till hands att misstänka att det finns ett samband mellan inkomst, hälsa och livslängd. Vi kan läsa reportage där de som lever i relativ fattigdom inte har råd med tand- och sjukvård eller mediciner och kan till och med vara beroende av matpaket från välgörenhetsorganisationer. Vi har också bra statistik hos SBU över arbetsmiljöns påverkan på hälsan. Siffrorna visar att till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, som stroke och hjärtinfarkt, är vanligare i arbeten där det bland många andra faktorer finns: låg kontroll, skiftarbeten, buller eller obalans mellan ansträngning och belöning. Till det har vi också personer som redan har kända kroniska sjukdomar innan pensionsålder som kommer påverka deras återstående livslängd.

 

Förslag. Sammantaget borde intjänandet av den individuella pensionspoäng inte bara baserad på lön utan också räkna in andra värdefulla oavlönade samhällstjänster.

Vid utbetalning av pensionen bör den beräknas på den individuellt förväntade återstående livslängden, så varje individ verkligen får den pension de tjänat in. Att de pensionspengar som inte blivit utnyttjade av den som dör i förtid återförs till en gemensam pott som fördelas till de som lever längre än medellivslängden är en klen tröst för de lågavlönade kvinnor som fick leva som fattigpensionärer eller de män som veckopendlar från Pajala för att göra sina skift i gruvan i Malmberget och dör innan de uppnått den förväntade åldern.

 

Jag föreslår att:

  • oavlönade men värdefulla samhällstjänster också ska ligga till grund för pensionspoäng
  • den intjänade pensionen fördelas på en individuellt beräknad återstående livslängd som baseras på all den statistik vi har idag.

00:00 / 00:00