Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vasaloppet måste bryta med Preem och rädda vintrarna

Bild: Foto: Ulf Palm/TT

Dagens ETC

Vasaloppet har hög svans­föring när det gäller hållbarhet. Samtidigt har de oljebolaget Preem som huvudsponsor, ett bolag vars verksamhet leder till klimatkris och hotade Vasalopp. Arrangörerna har nu chansen att bevisa att de menar allvar med sin hållbarhetsprofil genom att ta farväl av Preem. Därför utmanar vi nu alla att gå/springa/rulla/krypa till närmaste Preem-mack för att Vasaloppet ska välja att värna vintrarna och spola Preem! Det skriver Hanna Nilsson från Nätverket Stoppa Preemraff.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vill verkligen Vasaloppet beblanda sig med ett företag som är fällt för falsk marknadsföring, vars kärnverksamhet i praktiken tar död på den svenska vintern? Vill Vasaloppet vara en grön tvättmaskin till den smutsiga Preem-björnen? Varför inte istället göra som Paris inför de olympiska spelen 2024 och vägra låta sig sponsras av oljebolag? 

Reklam och marknadsföring är effektiva verktyg. Ibland används det för att sälja produkter, ibland för att förändra attityder och ibland helt enkelt för att distrahera folk från sanningen. Genom en genomtänkt insats kan ett företags verksamhet till sist framstå som raka motsatsen mot vad det egentligen är: Det som är skadligt för miljön framställs som bra, och ökade utsläpp framställs som minskande.

Oljebolaget Preem är unikt bra på att avleda allmänheten från att se sanningen om deras produktion. Trots att de är Sveriges största utsläppare av koldioxid och till 99 procent ägnar sig åt förädling av fossil råolja (11,3 miljoner ton per år) så framställer de sin verksamhet som miljö- och klimatvänlig.

En av många strategier för att ro detta iland är att kliva in som huvudsponsor för det folkkära eventet Vasaloppet. Detta trots att Preem alltså är en av de största CO2-utsläppskällorna i Sverige och i praktiken smälter snön under skidåkarnas skidor. Förra året ökade kostnaderna för Vasaloppet med 10 miljoner kronor för allt extraarbete som krävdes med att få fram snö till skidspåren. Logiken i detta är skrattretande.

Samtidigt gnuggar Preem händerna av de goda resultaten för egen del. I företagets press­release om det förlängda samarbetet med Vasaloppet skriver de att: ”Kännedomen om Preems miljöarbete bland Vasaloppets åkare har ökat från 20 procent år 2010 till 60 procent år 2011.” Och: ”Samarbetet är mycket positivt för företagets varumärke och åtta av tio Vasaloppsåkare (76 procent) uppger att de har en positiv inställning till Preem.” Och: ”Preem har en stark kompetens inom hållbarhetsutvecklingen vilket stödjer Vasaloppets vision inom området, både för miljön men också genom engagemang, värme och omtanke till våra deltagare i spåret.”

Vad är det för gröna budskap Preem planterar hos Vasaloppsåkarna?

De påstår att deras koldioxid­utsläpp är grönare än andra länders. Den svenska elproduktionen har relativt låga CO2-utsläpp, el som Preem använder sig av och som därmed får deras utsläpp att framstå som låga. Det är alltså inte Preems förtjänst utan deras verksamhet kommer snarare att sänka den nationella klimatstatistiken. Och CO2 är CO2, både här och i Kina. 

De påstår att de gör detta för att rädda sjöfarten, utan att på något sätt faktiskt binda sig till att göra det. De gör precis som Vattenfall gjorde och skriker sig hesa på att CCS – koldioxidavskiljning och -lagring – ska lösa det, när det fortfarande saknas bevis på att det fungerar i stor skala. Dessutom är vetenskapen tydlig med att CCS inte ska användas för att motivera expansion – endast för att minska befintliga utsläpp. 

Preem viftar med den svenska tallen som ”hållbar energikälla”, men fyller i praktiken kvarnen till största del med slaktavfall och raps – utöver det fossila. Och om de hade använt den svenska tallen i den utsträckningen deras reklam påvisar att de planerar, ja, då hade vi behövt lägga ner all annan skogsverksamhet i både Sverige och Norge för att kunna mätta deras aptit.

Detta är alltså det företag som just nu ansökt om att få bli Sveriges enskilt största källa till CO2-utsläpp, utan bindande motkrav. Detta är det företag som regelbundet ansöker samt får godkända undantag för sitt svavelutsläpp och som förorenar det lokala närområdet mer än vad de har lov till. I rak motsats till vetenskap och politiska åtagande vill Preem nu utöka sin verksamhet utan att minska inflödet av råolja.

Vi vet att de svenska utsläppen måste ner till nära 0 redan 2030 och att vi måste vara ett föregångsland i EU och i världen om andra länder med mycket större utmaningar ska lyckas ställa om. Ett tillstånd till utbyggnad av Preemraff i Lysekil är ett steg i helt fel riktning.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skickade för ett år sedan ett tydligt budskap till sin stads olympiska kommitté om sponsorer. Hon sa rätt ut att Paris medborgare knappast skulle uppskatta sponsorer till spelen som släpper ut stora mängder koldioxid och vars verksamheter hotar miljön. Kort därefter släppte oljebolaget Total sina planer att greenwasha sitt varumärke med hjälp av de kommande olympiska spelen i Paris 2024. Ett sådant tydligt besked till oljebolaget Preem skulle vara mycket välkommet från Vasaloppets ledning och kanske även från Dalarnas landshövding Ylva Thörn. Till det kommer kan vi påminna om ett annat citat:

”Sätt stopp redan 2020 för alla investeringar i ny fossil infrastruktur. Med fossil infrastruktur menas allt från Adanis kolgruva i Australien till Preem i Lysekil”, professor ­Johan Rockström i sitt vinterprogram i P1 i januari i år, sanningens år 2020.