Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vårdens kvalité kräver kontinuitet

Många medlemmar är oroliga för att hälso- och sjukvården inte håller en tillräckligt god kvalitet, skriver Christina Tallberg, ordförande PRO.
Många medlemmar är oroliga för att hälso- och sjukvården inte håller en tillräckligt god kvalitet, skriver Christina Tallberg, ordförande PRO. Bild: Bild: Bertil Ericson/TT

Dagens ETC.

Den utbredda användningen av stafettläkare och sjuksköterskor skapar otrygghet hos äldre och hotar patientsäkerheten, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

PRO är en folkrörelse med 400 000 medlemmar. Många medlemmar är oroliga för att hälso- och sjukvården inte håller en tillräckligt god kvalitet. Bristande kontinuitet är ett av de stora problemen. Skälet till detta är att allt för få patienter i primärvården erbjuds en fast läkarkontakt. Istället möter patienterna ständigt nya stafettläkare och även sjuksköterskor vid sina besök på vårdcentralen. Det skapar otrygghet hos äldre patienter och hotar patientsäkerheten.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Redan 2012 beslöt Sveriges Kommuner och Landsting om en strategi för att halvera antalet stafettläkare till 2014. Det finns en stor samsyn kring att hyrläkare är en dyr och dålig lösning både för den enskilda patienten och sjukvården som helhet. Resurserna för andra viktiga satsningar inom vården minskar. Kvaliteten blir sämre eftersom patienten måste upprepa sin sjukdomsberättelse och skapa kontakt med nya personer vid varje besök. För många äldre är det livsviktigt att ha vårdkontakter som känner igen dem och deras sjukdomar – både för att notera förändringar, men kanske framför allt för trygghet och förtroende.

Även för personalen försvåras arbetet när hyrläkare och sjuksköterskor går in och ut i arbetsteamet. Arbetsbelastningen ökar, samarbetet försämras, planeringen försvåras när personalen byts. Och naturligtvis är det patienten som blir lidande till syvende och sist.

Sverige har under senare år ökat antalet läkare och övrig vårdpersonal. Vi har sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka en ny patientlag på plats som föreskriver att patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet ska tillgodoses. Det borde ge goda förutsättningar för ökad kontinuitet och kvalitet. Ändå är det endast 60 procent av patienterna i primärvården som har en fast läkarkontakt. Motsvarande siffra i jämförbara länder ligger runt 90 procent.

Primärvården är viktig för alla invånare, men särskilt för äldre som har störst behov av sammanhållna sjukvårdsinsatser. Politiker har ett särskilt ansvar för att de mest sjuka äldre får en sammanhållen vård. Det ställer stora krav på helhetssyn, kontinuitet och samarbete över professions- och organisationsgränserna. Då duger det inte med en primärvård som på många håll i landet haltar sig fram hjälp av hyrläkare och sjuksköterskor.

Framgångsfaktorerna för att äldre ska få en god vård som går att lita på är naturligtvis en fast läkarkontakt. Även särskilda äldremottagningar med geriatrisk kompetens och mobila hembesöksteam med både läkare och sjuksköterskor förbättrar omhändertagandet av äldre. Det behövs också ett delat ansvar och gemensamma insatser mellan landsting/regioner och kommuner i primärvård och äldreomsorg.

PRO menar att de brister som år efter år har påtalats går att åtgärda. Det finns konkreta förslag, nu senast från utredningen "Effektiv vård" (SOU 2016:2). Men det kräver politisk mod och vilja, där omprövningar av arbetssätt, rutiner, värderingar, och attityder görs.

Utredningen har många goda förslag för att utveckla vården. PRO förväntar sig att förändringarna kommer till stånd skyndsamt. Vi bidrar gärna med vår kunskap och erfarenhet i detta viktiga arbete.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.