Hoppa till innehållet

Bostad

Debatt: Var är den värdiga bostadspolitiken?

Susanne Sjöblom  är ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm och kritisk till den förda bostadspolitiken.

Susanne Sjöblom är ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm och kritisk till den förda bostadspolitiken.

Bild: Press

Dagens ETC

Trots återkommande nyheter om att ekonomin vänder och räntorna sänks, är det en bild långt ifrån den verklighet som många av oss hyresgäster lever i. Efter år av kraftiga hyreshöjningar och stigande levnadskostnader är vi många som kämpar för att ens få vardagen att gå ihop.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

I Hyresgästföreningen region Stockholms senaste upprop för rimliga hyror samlades 18 000 underskrifter och mer än 10 000 vittnesmål strömmade in, som visar på hur det ser ut för många hyresgäster. Rösterna vittnar om att en hyreshöjning på 1 000 kronor – ett reellt scenario till följd av de senaste årens rekordhöjningar – för många skulle innebära ett liv utan tak över huvudet.  

“Som pensionär skulle en höjning på 1000 kronor göra att jag får köpa mig ett tält och bo i skogen”, vittnade en hyresgäst. 

Eller som en annan hyresgäst uttryckte det: 

“Mycket har jag prioriterat bort i mitt och barnens liv. Vi delar sovrum och klarar oss utan streamingtjänst. Men vi behöver vårt hem!”

För många barnfamiljer och andra ekonomiskt svaga grupper i hyresrätt är situationen särskilt allvarlig. Det här är en ekonomisk stress som inte bara påverkar föräldrarna utan också barnen, som tvingas växa upp i en vardag där pengarna är en ständig källa till oro. 

Så många som en fjärdedel av alla hyresgäster oroar sig för att inte kunna bo kvar. 

En undersökning som Hyresgästföreningen gjort visar att så många som en fjärdedel av alla hyresgäster oroar sig för att inte kunna bo kvar i sitt hem under året som kommer. 

Politikerna måste inse allvaret i avsaknaden av en värdig och hållbar bostadspolitik i Sverige och kan inte stå och titta på när människor tvingas bort från sina hem. Hotellifiering av lägenheter med dyra korttidskontrakt, driver också upp hyreskostnaderna och gör bostadsmarknaden än mer osäker. Det är dags att ta hyresgästernas behov och ekonomiska situation på allvar. 

För att vända utvecklingen kräver vi:  

• Lägre hyreshöjningar nästa år.  
Tre år i rad har vi hyresgäster tagit en stor smäll för kraftiga kostnadsökningarna genom hyreshöjningar utan motstycke. Hyreshöjningarna måste bli betydligt lägre nästa år! Nu lättar räntekostnaderna för fastighetsägare men så är det inte för hyresgästerna. Våra hyror sjunker inte med räntan utan hyran ligger kvar på samma höga nivåer. Nu måste Sveriges hyresvärdar ta ett mycket större ansvar när de går fram med sina krav på hyreshöjningar. Annars finns risk att människor inte kommer ha råd att bo kvar i sina hem.      

• Rättvisare skatter mellan ägt och hyrt boende.  
Idag lägger staten över 60 miljarder på skattesubventioner till de som bor i bostadsrätt och villa, genom generösa ränte- och rot-avdrag. Något motsvarande för hyresgäster eller hyresrätten finns inte. Denna skatteorättvisa kan inte få fortsätta. Det är dags för våra politiker att ta hyresgästernas situation på allvar och stoppa favoriseringen av det ägda boendet.   

• Totalrenovera bostadsbidraget. Sedan 1998 har bostadsbidraget urholkats och andelen hushåll som får ta del av bostadsbidraget minskat från tio till tre procent av befolkningen, samtidigt som det fortfarande baseras på 1997 års hyror. Genom att höja inkomst- och bostadskostnadsgränserna upp till dagens nivåer kan vi ge människor en verklig chans att bo kvar i sina hem. För att bostadsbidraget återigen ska kunna göra skillnad behövs en totalrenovering av bidraget, som sedan indexeras.   

Vi står vid ett vägskäl. Vi vill ha ett Sverige med schyssta och rättvisa villkor – inte ett Sverige där barn växer upp i en vardag där pengar är en ständig oro. Det behövs en förändring, och den behövs nu! Om inte våra politiska beslutsfattare vidtar kraftfulla åtgärder riskerar ännu fler människor att fastna i ekonomisk otrygghet, skuldsättning och i värsta fall också tvingas lämna sina hem. Det är ovärdigt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.