Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Välkomnande land – allas vårt ansvar

Mörk historia. ”Vi börjar alla att känna oss ovälkomna när ett parti som har en historia i extremhögern och den fascistiska rörelsen får makt”, skriver debattören Ruben Wickenhäuser. På bilden: Sverige­demokraternas Mattias Karlsson. 
Mörk historia. ”Vi börjar alla att känna oss ovälkomna när ett parti som har en historia i extremhögern och den fascistiska rörelsen får makt”, skriver debattören Ruben Wickenhäuser. På bilden: Sverige­demokraternas Mattias Karlsson.  Bild: Bild: JESSICA GOW/TT

ETC Örebro

Vi känner oss välkomna och vi bryr oss om vårt nya land. Vårt nya hem. Att 13 ­procent röstade på SD passar inte in i den positiva bilden.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Nu blir det inget extraval därför att de borgerliga partierna har kommit överens med minoritetsregeringen. Det betyder att de borgerliga inte tolererade högerpopulisterna och lät dem fälla regeringen. De avstår chansen att få mer makt genom ett extraval – och en indirekt samverkan med SD.

Beskedet har verkligen varit en viktig signal. För SD:s framgångar känns väldigt dåligt. Mer än en svensk medborgare av tio har röstat för det högerpopulistiska partiet.

Jag flyttade till den lilla bygden Järnboås med min familj för två år sedan. Vi älskar vårt nya hem, vi firar svenska traditioner vid sidan av de tyska, och vi jobbar och engagerar oss i bygden, precis som så många andra invandrare. Och vi flyttade till Järnboås därför att ”Ullbaggens bärare” har en egen skola och förskola, en lanthandel och för att bygden bjuder på en imponerande kulturell mångfald. 

I Tyskland står Sverige för tolerans, jämställdhet och ett utmärkt samhälle. Därför flyttar många hit, inte bara från Tyskland, utan också från andra europeiska länder och från länder utanför Europa. Vi känner oss välkomna och vi bryr oss om vårt nya land. Vårt nya hem. Att 13 procent röstade på Sverige-demokraterna passar inte in i den positiva bilden. 

Även om SD säger att de ”bara” vänder sig emot en viss typ av invandrare så känns det inte så. Alla vi som inte är födda i Sverige är ju invandrare, oavsett om vi är flyktingar från ett krig, om vi är fattiga som flyr därför att den tidigare europeiska kolonialpolitiken har förstört vårt land och samhälle, eller om vi flyttat hit från ett rikt grannland. Oavsett om vi tar kompetens, pengar och företag med oss till Sverige eller om vi kommer med tomma händer. 

Vi börjar alla att känna oss ovälkomna när ett parti som har en historia i extremhögern och den fascistiska rörelsen får makt.  

Det stämmer att enskilda personer i SD är sympatiska. Det stämmer också att flera engagerar sig i viktiga ämnen i sina kommuner. Högerpopulistiska partier i östra Tyskland har lyckats med en sådan strategi. Men också i Sverige låter det bara som en strategi om man kollar på vilka mål som partiet står för. 

Jag kan förstå om man blir trött på politik eller rädd för framtiden. Men högerpopulisterna kommer inte att ha några riktiga lösningar på detta. Vanligtvis får man i stället maktspel och enkla hotbilder.   

Tänk dig att alla invandrare; finländare, tyskar, holländare, syrier, irakier och somalier skulle försvinna från Sverige. Hur många familjer skulle finnas kvar i landet då? Hur många bygder förfalla? Hur mycket sjukvård, vetenskaplig utveckling, kommunaltrafik, industri, ekonomisk styrka eller liv skulle finnas kvar då? Inga öppna landskap skulle vara kvar i alla fall. I stället blir det ganska stillsamt. 

Men Sverige kan fortsätta att vara ett oerhört välkomnande land med ett så fantastiskt sympatiskt samhälle som det är nu, en förebild för Europa. Och det är vi alla som tar ansvar för det genom vårt engagemang och vår röst. Även utan extraval.

Ämnen i artikeln