Debatt. .

2016-03-27 15:00
Mårten Roslund  och Hanna Lindström, språkrör för Grön Ungdom. Bild: Press
Mårten Roslund och Hanna Lindström, språkrör för Grön Ungdom.

Välkomna fler till ett växande Sverige

Miljontals människor flyr från bomber, hunger och rädsla. För Grön Ungdom är det självklart att Sverige ska svara med öppna armar. Med klimatsmarta tjänstejobb och tätare städer vill vi snabba upp etableringen av nyanlända, skriver Hanna Lidström och Mårten Roslund.

Länge har debatten handlat om hur jobbigt det är med asylsökande. Vi är trötta på gnället. Nu måste politiken svara på hur de som kommer hit kan bli en del av samhället. Det är en utmaning, men framförallt är det en möjlighet att bygga ett bättre land för alla. Vi har förslag för ett Sverige som växer:

 

1. Fler första jobb

Inom tjänstesektorn skapas meningsfulla jobb för nyanlända och unga med låg utbildning. Grön Ungdom vill göra tjänster som taxiresor, catering, skönhetsbehandlingar och cafébesök billigare, antingen genom momsstyrning eller genom att låta rut-avdraget omfatta nya områden. För att gynna delningsekonomin vill vi dessutom att de första 20 000 intjänade kronorna från delningstjänster ska vara skattefria. Resultatet blir en väg in till jobbmarknaden för fler – men också en styrning från prylhets till tjänsteköp. Det är en solklar vinst för miljön.

 

2. Ett hem för alla

Behovet av bostäder ger en chans att planera smartare orter. Genom att bygga mycket, högt och tätt krymper avstånden i staden och beroendet av bilen minskar. Förtätningen gör också tillvaron härligare, då fler människor på samma plats gör det lättare att driva matställen och kulturverksamheter. Grön Ungdom vill sänka bullerkraven och avskaffa kommunala krav på parkeringar för att på så sätt kunna bygga på platser som idag antingen är för högljudda eller reserverade åt bilar.

 

På en bostadsmarknad som bereder plats för fler måste de billigaste lägenheterna bli lediga för de som behöver dem mest – unga och nyanlända. Vi vill uppmuntra fler att flytta, till exempel genom att sänka reavinstskatten som infaller vid flytt, eller låta fler skjuta upp skatten om de köper ny bostad. Istället vill vi införa en fastighetsskatt. På så sätt blir det mer lönsamt att flytta ur för stora boenden och samhället kan utnyttja de bostäder som finns mer effektivt.

 

3. Permanenta uppehållstillstånd

Regeringens förslag om tillfälliga uppehållstillstånd totalsågas av remissinstanserna. Grön Ungdom delar den bild som remissvaren tecknar: tillfälliga tillstånd är ett allvarligt hot mot etableringen. De som inte vet hur länge de får stanna i Sverige får förstås svårt att satsa på ett jobb, investera i en bostad eller sätta sina barn i skola. Ett permanent besked är en möjlighet till en ny framtid.

 

Med gröna förslag om nya tjänstejobb och täta bilfria städer kan Sverige enklare ge plats för fler. Våra förslag för etablering är inte paniklösningar som svarar på en kris; de är fortsatta steg på vägen mot en smartare framtid.

 

Regeringen tycks ha övergett ambitionen att vara ett föregångsland i att ta emot många. Men fortfarande finns det chans att bli ett föregångsland i att etablera fler. Det är en målsättning som hänger ihop med drömmen om en gränslös värld. Ju tydligare vi växlar upp etableringen, desto fortare kan vi riva upp restriktionerna av migrationen. Konkreta resultat är vårt vassaste vapen. Miljöpartiet har en otroligt viktig uppgift i regering. Det är dags att sätta igång.

 

Hanna Lidström och Mårten Roslund
Språkrör Grön Ungdom

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter