Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Väljer du klimatfrågan?

Dagens ETC.

Fler klimatinnovationer måste nå marknaden, städernas och företagens koldioxidutsläpp måste minska och politikerna måste förmås att fatta rätt beslut. Dock kommer inget av ovanstående att ske utan att vi som individer förstår utmaningen och lösningen på problemen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Fler klimatinnovationer måste nå marknaden, städernas och företagens koldioxidutsläpp måste minska och politikerna måste förmås att fatta rätt beslut. Dock kommer inget av ovanstående att ske utan att vi som individer förstår utmaningen och lösningen på problemen, skriver Marianne Eriksson från Världsnaturfonden.

Tidigare i veckan inledde FN:s klimatpanel IPCC sitt möte i Yokohama i Japan. Temat är effekterna av klimatförändringarna och hur vi kommer att påverkas av fler oväder, stigande havsnivåer och översvämningar. Enligt en artikel i DN i måndags ger rapporten ”en bister framtidsbild som är svår att ta till sig”. Exempelvis att värmeböljor med 99−100 procent sannolikhet kommer att bli fler, längre och intensivare och att antalet undernärda barn under 5 år väntas öka med 20–25 miljoner.

Jag blir oroad när jag läser det DN skriver: "Vi kommer alla att drabbas på något sätt, av minskad tillgång på mat och rent vatten och stigande matpriser, och av flyktingströmmar, inbördeskrig och väpnade konflikter till följd av det förändrade klimatet.”

Nu är det inte bara jag som är oroad. Världsnaturfonden WWF har nyligen gjort en undersökning i samband med Earth Hour som visar att de klimateffekter som svenskarna oroar sig mest för är fler stormar och extrema väder, stigande vattennivåer som lägger land under vatten, ökad risk för konflikter och ökad mänsklig ohälsa till följd av vattenbrist och svält. Inte helt orealistiska scenarier, om man lyssnar på IPCC.

Vi är många som säger att det är dags att agera. Men vi behöver bli fler. Ska vi lyckas vända den pågående klimatförändringen så är det många rattar i samhället som vi måste skruva på. Vi behöver öka antalet klimatinnovationer som når marknaden, minska städernas koldioxidutsläpp liksom företagens. Sist men absolut viktigast så måste vi få politikerna att fatta rätt beslut. Dock kommer inget av ovanstående att ske utan att vi som individer förstår utmaningen och lösningen på problemen.

Därför måste vi skapa positiva kunskapsspiraler. Fokus för årets Earth Hour är de viktigaste klimatutmaningarna: bilen, biffen, bostaden och börsen. I år handlar det om att visa att det som är bra för planeten också är bra för oss individer. Väljer du till exempel att cykla eller att gå framför att ta bilen är det inte bara bra för miljön, du sparar också pengar och får bonusmotion. Väljer du bort kött några dagar i veckan är det inte bara bra för planeten, det är också bra för hälsan och plånboken. Skruvar du ner värmen en grad hemma drar du inte bara ner ditt koldioxidutsläpp, du sparar också pengar. Drar du ner på ditt sparande i fossiltunga företag, drar du också ner risken för ditt sparande. Listan på exempel som är bra för både dig för planeten kan göras lång.

WWF:s undersökning visar att över 80 procent anser att politiker och beslutsfattare måste göra mer för att begränsa klimatförändringarna. Undersökningen visar också att svenskarna verkligen vill leva mer klimatsmart. Men det är tyvärr ganska svårt att göra det idag. Det är först när politikerna fattar beslut som underlättar för oss att leva hållbart som vi verkligen kommer att se en förändring i samhället.

Politiker, städer och företag måste göra det enklare för oss människor att resa, bo, äta och investera rätt. I Sverige har vi på allvar chansen att förverkliga det förnybara folkhemmet baserat på en kretsloppsanpassad ekonomi. Lösningarna finns redan. Tekniken finns. Kompetensen finns och viljan hos medborgarna finns. Det enda vi saknar är politiskt mod och handlingskraft.

Var med och släck tillsammans med halva Sveriges befolkning på Earth Hour nu på lördag kl. 20.30, och skicka en signal till politikerna att agera i klimatfrågan. Efter nästa val måste avgörande beslut tas om vi ska lyckas stanna under två graders global uppvärmning. Något av det viktigaste du kan göra för klimatet är att rösta på politiker, som har ambitioner att lösa problemen och som vill agera i klimatfrågan – både i EU-valet och i höstens svenska val. Kryssa grönt helt enkelt.

Earth hour

Earth hour anordnades första gången i Sydney, Australien 2007. I dag deltar över hundra länder och kampanjen som drivs av WWF, Världsnaturfonden har blivit global. Offentliga verksamheter, hushåll och företag uppmanas att under en timme släcka belysningen och stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater. Årets Earth hour anordnas lördag 29 mars mellan 20.30 och 21.30.