Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Välj svensk kyckling med gott samvete

Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Svensk kyckling är ett hållbart val, skriver Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande i Svensk fågel som ett svar på tidigare debattinlägg om att konventionell kyckling inte är klimatvänlig.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De kycklingbönder som är medlemmar i Svensk fågel använder sig av foder som huvudsakligen består av svenskt spannmål. I många fall kommer vetet från den egna gården. Kycklingfodret innehåller varken fiskmjöl eller GMO-modifierad soja. Den soja som används är godkänd och ansvarsfullt producerad enligt Sojadialogen, där bland annat WWF tillsammans med Svensk fågel har tagit fram en överenskommelse om vilka certifieringskrav som ska användas för att säkerställa att sojan inte kommer från skövlade regnskogar. 

Parasitmedel används till kycklingarna för att motverka tarmparasiten koccidios, det klassas av EU som en fodertillsats. Alla kycklingar kan drabbas, oavsett om det är ekologisk, konventionellt, traditionellt eller annan nischuppfödning och innebär ett djurlidande. Genom det övervakningsprogram som tillämpas inom Svensk fågel där experter från myndigheterna är med, sker en övervakning så att ingen utveckling av resistens utvecklas. Dessutom används inte parasitmedlet för människor på motsvarande sätt som antibiotika. Tillväxtbefrämjande antibiotika är för övrigt förbjudet i Sverige sedan år 1986 och i EU sedan år 2006. 

Vi håller med Lasse Hellander om att man alltid ska ”fråga var kycklingen kommer ifrån”. Det används mycket mer antibiotika i andra länder. Användningen i Sverige ligger under 1 procent och ges enbart när djuren är sjuka. Denna nivå är unik och Sverige är bäst i klassen bland EU:s medlemsländer, vilket visar att en god djurhälsa, djurvälfärd och biosäkerhet innebär en låg antibiotikaanvändning.  

Antibiotikaanvändningen är en brännhet fråga med tanke på Mercosur-avtalet som kommer innebära att närmare 180 000 ton kyckling från Sydamerika kommer kunna exporteras till EU. Importerad kyckling som långt ifrån uppfyller de strikta krav som ställs på våra bönder när det gäller svensk kycklinguppfödning vad gäller djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och sist med inte minst restriktion i antibiotikaanvändning.

Konsumenter kan därför med gott samvete fortsätta välja traditionell, svensk kyckling. En kyckling märkt med Svensk fågels Gula Pippin som kommer från svenska kycklingbönder med eget kretslopp på gården där minskad klimatavtryck och en hållbar produktion ständigt eftersträvas.