Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vågar svensk fotboll vara antinazistisk?

Porträtt med texten "Kämpa Showan" och banderollen "MFF-familjen står enad mot nazism" under lördagens Svenska Cupen-match mellan Malmö FF och Hammarby IF på Malmö Stadion.
Porträtt med texten "Kämpa Showan" och banderollen "MFF-familjen står enad mot nazism" under lördagens Svenska Cupen-match mellan Malmö FF och Hammarby IF på Malmö Stadion. Bild: Bild: Stig-Åke Jönsson/TT

Dagens ETC.

Ställningstagandet mot nazism, rasism och homofobi får aldrig bli bara ord i en pärm på kansliet, skriver antinazisten och fotbollsfantasten Martin Guirguis.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 8 mars i år gick nazister till knivattack mot feminister på öppen gata. En av de drabbade är en aktiv MFF-supporter och initiativtagare till gruppen Supportrar mot homofobi.

Supportrar till Malmö FF ville till helgens match mot Hammarby i Svenska cupen använda sig av en banderoll där texten lyder "MFF-familjen står enad mot nazism”. Styrelsen sa nej med motiveringen att Malmö FF:s läktare inte ska vara en plattform för olika typer av politiska budskap.

Håkan Mild, sportchef i IFK Göteborg, kommenterar MFF:s beslut och säger till Sportbladet "..alla är emot nazism..” men undrar i samma andetag om idrotten ska vara politisk. "Det går inte heller att ha politiska budskap överallt på arenorna", säger Mild.

Min fråga är hur ett ställningstagande mot nazism kan vara en annan politisk yttring bland alla andra? Ett ställningstagande mot nazism kan inte, och får inte, jämföras med ett ställningstagande mot till exempel minkfarmar eller kärnkraft utan måste ses som en grundläggande värdering som genomsyrar hela samhället. Även fotbollsläktaren.

MFF:s supportrar stod på sig och fick till slut gehör hos styrelsen som tillät banderollerna. Jag tycker det är problematiskt att  ställningstaganden mot nazism jämställs med politik i övrigt. Det gör att jag finner det ytterst obehagligt att styrelsen för det lag som idag är regerande svenska mästare vill tysta ner sina egna supportrars vilja att tydligt ta ställning, som grupp, mot nazism. Styrelsen skriver i ett pressmeddelande att de måste diskutera hur de ska agera i sådana situationer i framtiden och jag hoppas att de kan ta med sig skillnaden på antinazism och andra politiska yttranden i samtalet.

Att vara mot nazism, rasism och homofobi är att bära på grundläggande värderingar. Värderingar som jag hoppas att alla våra idrottsföreningar bygger på. Visst måste vi kunna manifestera och agera efter våra värderingar? Vad har dessa annars för värde? Det får aldrig vara så att våra värderingar bara blir ord i en pärm på kansliet!

Dessa värderingar måste lyftas fram, inte minst under matcherna där så många olika människor samlas. Dessa åsikter får aldrig passera som bara en annan politisk åsikt.

Den osäkerheten kring detta som uppenbarligen finns i klubbarna är beklaglig. Därför är det bra att frågan skickas vidare till Svensk Elitfotboll (SEF). Jag hoppas innerligen att SEF reder ut frågan och klargör vad som gäller. I mina ögon måste även fotbollsföreningar bära ett samhällsansvar. I dagens samhälle där exkluderande åsikter närmast blivit normativa och accepterade måste vi tillsammans höja rösten mot de krafter som jobbar emot vår demokrati. Även på fotbollsläktaren.

00:00 / 00:00