Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: V måste ena kollektivet av löntagare

Dagens ETC.

Vänsterpartiet har alltså fler arbetare som väljare, medlemmar och fler fackliga företrädare än på mycket länge. Vänsterpartiet borde bli bättre på att ena kollektivet av löntagare, oavsett var de arbetar.Det skriver Aron Etzler, partisekreterare Vänsterpartiet om att partiet ska satsa på att också nå tjänstemännen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ulrika Lindahl skriver att Vänsterpartiet riskerar att trassla in sig i mittenpolitik utifrån ett inslag i Ekot på lördagen när jag uttryckte att våra ambitioner bör vara att vara mer än ett parti för de sämst ställda. Det kan jag förstå eftersom jag inte formulerade mig tillräckligt tydligt i intervjun. Däremot är premisserna för Lindahls ledare, att Vänsterpartiet ”inte vill satsa på arbetare” och idag saknar arbetare som väljare och medlemmar inte välgrundad.

Vänstern har historiskt bestått av arbetare och mellanskikt. Vi är stolta över det, och över det faktum att Vänsterpartiet både har ett starkt stöd i Kommunal och bland studenter. De senaste åren har dock just gruppen arbetare ökat i Vänsterpartiet.

 • Vänsterpartiet har en större andel arbetarväljare än i befolkningen i stort. Senast 2018, då 8 procent av väljarkåren röstade på oss, valde 9 procent av LO-medlemmarna, 14 procent bland Kommunal och 13 procent av alla Handelsanställda att lägga sin röst på vårt parti. Det innebär att vi idag är det enda rödgröna parti som ökar sin andel arbetarväljare.

• Nära hälften, 44 procent av Vänsterpartiets yrkesaktiva medlemmar är arbetare. Det är den grupp tillsammans med studenter som ökar snabbast i medlemsantal de senaste fyra åren.

• I de reportage som gjort om Vänsterpartiet lokalt lyfts ofta de stora framgångar vi har gjort i områden som Majorna och Midsommarkransen. Men Vänsterpartiet är idag lika stort i Husby, Rågsved, Degerfors och Sorsele.

• Vänsterpartiet har allt fler fackliga företrädare och satsar precis nu ordentligt på vår facklig-politiska verksamhet. En facklig sekreterare har anställts och en omfattande nationell satsning på fackliga studier förbereds. Förutom att som första parti i Sverige nå minst 50 procent kvinnor som företrädare på alla nivåer jobbar vi med att öka antalet LO-anslutna som representanter för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet har alltså fler arbetare som väljare, medlemmar och fler fackliga företrädare än på mycket länge. Varför finns det då en poäng med att också inkludera fler grupper i vänstern? För mig är svaret enkelt.

Högern jobbar hårt och effektivt för att splittra alla löntagare. Unga mot gamla, svenskar mot invandrade, kvinnor mot män, fast anställda mot inhyrd personal. I dagens klassamhälle drabbas många även inom TCO av osäkra arbetsvillkor, neddragningar och försämringen av sjukförsäkringen. Vänsterpartiet borde bli bättre på att ena kollektivet av löntagare, oavsett var de arbetar. 

Jag tror inte att ett vänsterparti måste bli mer urvattnat för att nå fler grupper. Om något är tendensen i dagens politiska landskap att vänstern när den når framgångar gör det över hela spektrumet av löntagare när den effektivt driver ekonomiska rättvisekrav.