Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: V använde alla möjligheter för att stoppa Bromma sjukhus-försäljningen

Anna Sehlin (V), oppositionsråd Region Stockholm / Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson.
Anna Sehlin (V), oppositionsråd Region Stockholm / Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson. Bild: Bild: Vänsterpartiet / Press

Dagens ETC.

Om S hade stött vår återremiss hade vi kunnat stoppa försäljningen av Bromma sjukhus mitt i krisen. Det hade gett oss tid att skapa en tillräckligt stor opinion för att en försäljning skulle bli omöjlig att genomföra. Det skriver Anna Sehlin och Jonas Lindberg (V) som ett svar på debattartikeln ”V sprider osanningar om försäljningen av Bromma sjukhus”.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vänsterpartiet vill ha kvar våra sjukhus och sjukvård i regionens ägo och för det är vi beredda att jobba hårt. Vi vill hitta smarta politiska vägar och skapa opinion i och utanför parlamenten. Detta inte minst när vi ser hur resurs- och platsbristen blottas under coronakrisen men också i Brommafallet, för att säkra framtida geriatrikplatser. Det är smartare att behålla våra gemensamma tillgångar istället för att i ett senare skede tvingas hyra in oss dyrt i andras lokaler.

Vi har tillsammans med Socialdemokraterna varit emot förslaget att sälja Bromma sjukhus i alla instanser. Vi är helt överens om att ansvaret ligger på M, Kd, C, L och numera också Mp som styr region Stockholm. Medan andra länder återtar sin privata sjukvård säljer borgarna sjukhus mitt under rådande kris. Det är vansinnigt ansvarslöst.

Det som dock skilde S och V åt gällande detta är att Vänsterpartiet ville utröna alla till buds stående vägar för att förhindra försäljningen av Bromma sjukhus. Om S hade stött vår återremiss hade sjukhuset inte blivit sålt den 24 mars. Vi hade besparat förvaltningen en försäljning mitt i en kris och också genom utredningskraven i återremissen gjort det svårare för de blågröna att stå fast vid en försäljning när utredningen hade visat på det stora behov av vårdplatser som vi alla vet finns. Det kan hända att Bromma ändå sålts i ett senare skede. Men hade vi lyckats skjuta upp försäljningen med bara ett par månader så hade det vart möjligt att:

• Utreda regionens eget behov av sjukvårdsplatser i detta nya läge

• Bilda en tillräckligt stor opinion emot så en försäljning helt enkelt blivit för politisk kostsam för borgerligheten att genomföra

• I det långa loppet kunnat förhindra att Moderaterna säljer till sina kompisar.

Som nu har framgått arbetar före detta landstingsråd Filippa Reinfeldt som affärsutvecklare på just Vectura AB. Vectura, som tidigare var statligt, såldes ut för endast 0,9 miljarder av den dåvarande alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen.

Både Irené Svenonius (M) som styr hela regionen samt Charlotte Broberg (M) som är ordförande i just Fastighets- och servicenämnden där beslutet togs från början, såg till att anmäla jäv när beslutet om att sälja Bromma sjukhus togs i regionfullmäktige. Det tyder ju på att Moderater på höga positioner är så involverade i denna affär att de måste anmäla jäv vid beslut. Men bakom beslut ligger en lång process och vi vill inte att Moderaterna säljer vår gemensamma välfärd till sina kompisar. Och för det var vi beredda att göra allt – inkluderat en återremiss för att stoppa försäljningen.