Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Utvidga demokratin till våra arbetsplatser

”Även i den offentliga sektor som styrs av valda politiker finns det anledning att öka de anställdas möjlighet att själva fatta beslut”, skriver debattören.
”Även i den offentliga sektor som styrs av valda politiker finns det anledning att öka de anställdas möjlighet att själva fatta beslut”, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC.

Vart fjärde år får vi rösta till riksdag, kommun och landsting. Då tar vi ställning till en rad komplicerade frågor. Vår kompetens ifrågasätts inte. Men på vår arbetsplats, där vi har unika expertkunskaper, har vi ofta liten eller ingen makt. Det måste ändras. Det skriver per Sundgren, ordförande i Jämlikhetsfonden om varför teknikkonsultföretaget Bjerking får årets Jämlikhetspis.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

om hur demokratin hotas och hur demokratiska rättigheter inskränks runt om i världen. Även i Sverige håller den demokratiska ordning vi har tagit för given på att inskränkas. Allt större delar av den offentliga sektorn läggs ut på marknaden. Det är inte längre valda politiker som avgör om en skola ska läggas ned eller vilka vårdbehov som ska prioriteras. Beslut om nedläggning av skolor kan tas av några få aktieägare och försäkringsbolag i samarbete med privata vårdgivare låter den som betalar gå före andra som har samma behov. Den jämlika vård och skola som har varit ett helt centralt inslag i den svenska välfärden håller nu på att raseras.

Med tanke på frågans vikt borde kampen för och försvaret av demokratin ha satts upp som en av de första punkterna i Januariavtalet. Men istället för att värna det demokratiska system som gett valda politiker den avgörande makten över skolan och sjukvården slår Januariavtalet fast att det är de privata aktieägarnas intressen som i första hand ska värnas. Skola och sjukvård som drivs privat ska ges goda villkor och regeringen ska inte driva ”förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar”. Det som i Januariavtalet beskrivs som en fråga om den ”enskildes valfrihet” handlar i själva verket om en fortgående avdemokratisering av det svenska samhället.

Istället för att inskränka demokratin genom att överlåta demokratisk makt till privata aktieägare borde vi vidga demokratin och låta anställda få den avgörande makten på sina arbetsplatser. Vi får alla som är myndiga rösta till riksdag, kommun och landsting. Då tar vi ställning till en rad av komplicerade frågor som rör ekonomi, skatter, sjukvård, skola och utrikespolitik. Vår kompetens ifrågasätts inte. Men på vår arbetsplats, där vi har unika expertkunskaper, där har vi ofta liten eller ingen makt, medan aktieägare som aldrig har satt sin fot på arbetsplatsen kan fatta de avgörande besluten.

Så måste det inte vara. I synnerhet för en demokrat borde det vara ett självklart intresse att vidga demokratin till arbetsplatserna. Även i den offentliga sektor som styrs av valda politiker finns det anledning att öka de anställdas möjlighet att själva fatta beslut. Men framför allt finns goda skäl att uppmuntra och bidra till att fler företag kan ägas och styras demokratiskt av de anställda. I Sverige är personalägda företag ganska få jämfört med i andra länder. I Spanien finns Mondragonkooperativen, som består av 270 företag med 74 000 anställda. I England finns varuhuskedjan John Lewis Partnership med 85 000 anställda och i USA Publix Supermarkets med 188 000 anställda som är personalägda.

I ett samhälle där demokrati framställs som ett överordnat värde borde det vara en självklarhet att just dessa företag ges extra goda villkor. Staten bör göra det lättare att starta och driva demokratiska företag. Låt den ägare som vid generationsskifte säljer till de anställda få en tydlig skatteförmån, ge de anställda förköpsrätt vid hot om nedläggning, utforma skatteregler så att de gynnar anställda som ägare och ge de anställda som företagare goda lånemöjligheter. Dessa förslag är redan verklighet i flera europeiska länder.

Rader av internationella undersökningar visar att personalägda företag fungerar utmärkt: är lönsamma, innovativa och har låg personalomsättning. Det svenska teknikkonsultföretaget Bjerking som idag har 400 anställda och omsätter dryga halvmiljarden ägs och styrs sedan 1957 demokratiskt av de anställda. Det demokratiska ägandet har skapat trygga och nöjda anställda. Ett uttalat mål är bidra till att skapa det goda samhället och vara ledande när det gäller miljö- och hållbarhetsfrågor. Därför tilldelas Bjerking årets Jämlikhetspris. När de anställda äger stärks demokratin i hela vårt samhälle.

00:00 / 00:00