Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Utmana oss i klimatfrågorna, alliansen!

”Ett av de största miljöproblem vi har i Sverige idag är övergödningen och försurningen i Östersjön”, skriver representanter från Grön ungdom och uppmanar de andra partierna till handling.
”Ett av de största miljöproblem vi har i Sverige idag är övergödningen och försurningen i Östersjön”, skriver representanter från Grön ungdom och uppmanar de andra partierna till handling. Bild: Bild: Ulf Bergström/SLU Aqua

Dagens ETC.

De borgerliga partierna tenderar ofta att reducera miljöfrågan till att handla om kärnkraft kontra vindkraft, skriver två representanter för Grön ungdom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Trots vikten av ett klimatpolitiskt ramverk tvingas diskussionen om det ofta åt sidan eftersom borgerligheten har fullt upp med att förminska klimatpolitiken, skriver Johan Andersson och Mona Hagi.

År 1999 antog Sveriges riksdag 15 miljömål och sex år senare tillkom ännu ett miljömål som handlade om biologisk mångfald. Syftet med dessa var att ”nå en hållbar utveckling på sikt ” – något Sveriges tidigare regeringar misslyckats med katastrofalt. Idag, sexton år efter att miljömålen infördes, misslyckas Sverige fortfarande med 14 av 16 miljömål. Detta beror främst på bristen av engagemang hos Alliansen kring frågor som rör miljö och klimat, men har också mycket att göra med hur diskussionen som råder kring frågan ser ut. De borgerliga partierna tenderar ofta att reducera miljö- och klimatfrågan till att handla enbart om kärnkraft kontra vindkraft. Detta är olyckligt eftersom det fråntar fokus från andra viktiga områden, vilket i sin tur förhalar arbetet för en grönare värld.

Ett av de största miljöproblem vi har i Sverige idag är övergödningen och försurningen i Östersjön. Östersjön, ett område som kräver en slagkraftig politik för att bland annat hindra algblomningarna i större utsträckningar, tillförseln av näringssalter från jordbruk och utsläpp av olika miljögifter från avlopp. Detta blir därmed en fråga om den framtida biologiska mångfalden i våra hav, ett av de miljömål som vi förmodligen kommer misslyckas med. Trots detta nämndes inte Östersjön i en enda partiledardebatt under förgångna valrörelser. Med detta skickar Sveriges politiker ut signaler om att en fråga med sådan stor betydelse för kommande generationer inte spelar någon roll. Utöver Östersjön är det flera misslyckade miljömål som ständigt sopas under den politiska mattan.

Ett utav dessa mål handlar om Sveriges grundvatten. Grundvattnet som genomgår en negativ utveckling då tillförseln av bekämpningsmedel från avlopp kraftigt påverkar vattnets kvalitet. Sveriges geologiska undersökning bedömer att miljömålet gällande grundvattnet inte kommer nås tills 2020 och efterfrågar samtidigt förändringar i ekonomiska styrmedel, avgifter och skatter på ämnen som skadar miljön. Återigen har vi en fråga som kan ha katastrofala konsekvenser om åtgärder inte vidtas men som ändå inte prioriteras i den politiska samhällsdebatten. Dessutom är Sverige i behov av ett klimatpolitiskt ramverk som, på samma sätt som ett finanspolitiskt ramverk håller ordning på statens finanser, kan se till att vi får ordning och reda i klimatpolitiken. Det skulle medföra att beslutsfattare inte längre kan bortse från vad vetenskapen säger.

Trots vikten av ett klimatpolitiskt ramverk tvingas diskussionen om det ofta åt sidan eftersom borgerligheten har fullt upp med att förminska klimatpolitiken.

Alliansen, men även stora delar av vänsterblocket, måste inse att miljön inte är en fråga som Miljöpartiet har äganderätt på. En mer dynamisk och åsiktsrik diskussion är ett stort och viktigt steg bort från den pseudodebatt som idag råder kring miljö- och klimatfrågor. Utmana oss, alliansen, det är vår framtid som står på spel!

Johan Andersson
språkrör Grön ungdom Väst

Mona Hagi
styrelseledamot Grön ungdom Väst

00:00 / 00:00