Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Uppenbart att näringslivet inte bryr sig om arbetslösa

”Genom ett mångårigt systematiskt lobbyarbete har de försökt att rasera den offentliga arbetsförmedlingen”, skriver debattören.
”Genom ett mångårigt systematiskt lobbyarbete har de försökt att rasera den offentliga arbetsförmedlingen”, skriver debattören. Bild: Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

ETC nyhetsmagasin.

Med den pågående raseringen av Arbetsförmedlingen är ännu en utförsäljning av offentlig verksamhet ett faktum. Gladast av alla, förutom de forna allianspartierna och SD, är givetvis Svenskt Näringsliv och Almega. Deras medlemsföretag, som nu fått uppdrag att i stort sett ensamt ansvara för att matcha och rusta arbetslösa, kommer årligen håva in ytterligare miljardintäkter – debatt av Johan Berg, arbetsförmedlare.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Men de privata inslagen inom svensk arbetsförmedling har varit påtagliga under lång tid. Näringslivet bedriver numera den största delen av matchningen, hela 60 procent, vilket konstateras i den omfattande Arbetsmarknadsutredningen. Det är nog få som vet efter att jobbcoacherna och etableringslotsarna försvann. Trots det har det utvecklats till en miljardindustri, där kostnaderna för tjänsterna som AF outsourcar och upphandlar av privata aktörer årligen uppgår till fem-sex miljarder att jämföra med åtta miljarder som hela (!) AF:s organisation kostar. Till och med Eva Uddén Sonnegård, Moderaternas förre statssekreterare och arkitekten bakom privatiseringsreformen under Reinfeldt-regeringen, menar att privatiseringen av AF redan är tillräcklig.

Men för näringslivet har det aldrig varit nog. Genom ett mångårigt systematiskt lobbyarbete har de försökt att rasera den offentliga arbetsförmedlingen. Det har byggt på att svartmåla Arbetsförmedlingen och försökt påvisa dess misslyckanden – där höjdarna inom Svenskt Näringsliv och Almega inte skytt några medel. Två av deras rapporter från 2010 och 2013 drogs till exempel så sent som förra året in då de visade sig innehålla falska uppgifter om Arbetsförmedlingen.

Den liberala förespråkaren och professorn Lars Calmfors slutsats i Fores rapport Framtidens arbetsförmedling är att den fullskaliga privatiseringen riskerar att gå snett och förordar istället ett system där Arbetsförmedlingen och de privata aktörerna konkurrerar, där de som presterar bäst får en större marknadsandel. Arbetsmarknadsutredningen är av samma uppfattning. Forskning visar att kostnaderna riskerar att öka och resultaten bli sämre med privatiseringen.

Näringslivet har avfärdat rekommendationerna, som bygger på forskning som till och med Svenskt Näringsliv och Almega finansierat. Foresrapporten är ett exempel. Näringslivet menar likväl att de arbetslösa inte får tillräcklig hjälp från Arbetsförmedlingen, att matchningen inte fungerar. Svenskt Näringsliv och Almega tycks inte förstå att deras kritik i själva verket är en kritik mot sina egna, de privata bolagen, som till största delen står bakom Arbetsförmedlingens resultat.

Svenskt Näringsliv och Almegas agerande gör det alldeles uppenbart att de inte bryr sig om de arbetslösa. De bryr sig sannolikt inte om att landsbygden dräneras på statliga jobb och utsatta arbetslösa hjälp från arbetsförmedlare när 4 500 anställda sägs upp och 132 AF-kontor läggs ned, då delar av den svenska landsbygden saknar en marknad för näringslivet att bedriva arbetsförmedling.

Men som sagt, det bekommer inte näringslivet som enbart bryr sig om de miljardtillskott en utbyggnad av den privata marknaden innebär för dem.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.