Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Unket och förlegat av Svensk damtidning"

Mode och föräldraskap – relevanta ämnen att ta upp under supervalåret?
Mode och föräldraskap – relevanta ämnen att ta upp under supervalåret? Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Svensk damtidning har intervjuat sju av landets mäktigaste kvinnor. Resultatet, artikelserien "Politikens prinsessor", är sexistiskt och förminskande, menar två företrädare för Grön ungdom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Svensk damtidning inleder alltså sin bevakning av supervalåret 2014 med att fokusera mer på kvinnors privatliv än deras politiska visioner. Formatet är unket och förlegat. Nu kräver vi att medier slutar förminska kvinnor med makt, skriver Nina Elmi och Erik Gunnarsson, Grön Ungdom i Stockholmsregionen.

"Politikens prinsessor" anknyter till en lång tradition av att förminska och objektifiera kvinnor med makt. Istället för att som sina manliga kollegor svara på frågor av politisk relevans förväntas kvinnor i maktposition diskutera privata angelägenheter. Intervjun med Annie Lööf (Svensk damtidning #12/2014) börjar med att konstatera att hon är "genuint intresserad av mode". Därefter handlar frågorna bland annat om framtida föräldraskap och hennes relation till systersonen Melvin. Vi undrar: var är de politiska visionerna?

Annie Lööf nämner i intervjun att hon själv upplevt hur hon som kvinnlig ledare bedöms efter kläder och hår. I ett utdrag ur artikeln står det såhär: "Hon har upplevt att det är uppenbart att hon som kvinna blir sedd på ett annat sätt än en manlig ledare. Hon får betyg på kläder, hur håret ligger eller om hon har svarta strumpbyxor.” Det är motsägelsefullt av Svensk damtidning att å ena sidan lyfta en kvinnas erfarenhet av att bli objektifierad och samtidigt bidra till att cementera samma normer.

Vi i Grön ungdom är trötta på att se medierna reproducera en konservativ kvinnosyn som kopplar samman kvinnor med moderskap, mode och målade naglar. "Politikens prinsessor" förstärker en sådan förlegad kvinnoroll. Tyvärr är inte skildringen av Annie Lööf och de andra "politiska prinsessorna" unik. Snarare är den en direkt spegling av den könsmaktsordning som råder i samhället, men som blir särskilt tydlig i mediala sammanhang. Där finns en återkommande tradition av att kvinnor med makt förminskas till objekt, vilket tar fokus från deras politiska agenda.

Vi måste inse att sättet vi skildrar olika grupper på är ett politiskt ställningstagande. Det här handlar inte heller om just den här enskilda artikeln – den förminskande bilden av kvinnor med makt är ett återkommande mönster i medierna. När en tidning väljer att ha en hel serie som "Politikens prinsessor" bidrar det till att vidmakthålla begränsande könsroller. Vi måste istället börja bedöma kvinnliga makthavare efter deras politiska agenda.

Att lägga fokus på om politiker är modeintresserade eller funderar på att skaffa barn är överhuvudtaget inte en relevant prioritering. På grund av rådande könsmaktsordning är det något som endast kvinnor råkar ut för –  fastän det helt säkert också finns många män med makt som både är pappor och modemedvetna. Under supervalåret 2014 vill vi att våra demokratiskt framröstade politiker får ägna sig åt politisk diskussion och vision. Nej tack till kvinnoförakt!

00:00 / 00:00