Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ungern ska inte tillåtas styra EU:s flyktingpolitik

Bränderna i flyktinglägret Moria, Grekland, visar att EUs flyktingpolitik måste förbättras. Den inhumana politik som råder idag kan inte tillåtas, menar debattören.
Bränderna i flyktinglägret Moria, Grekland, visar att EUs flyktingpolitik måste förbättras. Den inhumana politik som råder idag kan inte tillåtas, menar debattören. Bild: Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

Dagens ETC.

Bränderna i lägret Moria visar med smärtsam tydlighet att EU behöver lägga om sin flyktingpolitik, skriver Malin Björk (V) lagom till att kommissionär Ylva Johansson imorgon ska presentera sitt förslag till just ny flyktingpolitik. Skyll inte på länder som Ungern, stoppa den pågående kapplöpningen mot botten.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

När det gäller områden som jämställdhet och klimat vill EU gärna vara ett globalt föredöme och presenterar alltmer ambitiösa strategier, utan ta alltför mycket hänsyn till sexistiska, klimatförnekande krafter. Men när det gäller flyktingpolitiken låter man ett fåtal rasistiska makthavare sätta ribban. 

Den här gången måste EU:s flyktingpolitik lyckas bättre än under förra mandatperioden. Det håller inte att fortsätta kapplöpningen mot botten, där människors rättigheter undergrävs, samtidigt som allt större summor av våra gemensamma skattepengar går till att finansiera ett militariserat gränsbevakningssystem och ett bistånd som går till att stoppa migranter och flyktingar istället för att bekämpa fattigdom. En politik som genererar omänskliga läger som Moria istället för ett värdigt mottagande. En ny europeisk flyktingpolitik måste innehålla åtminstone följande:

 

1. Säkra och lagliga vägar 

Idag är det i princip omöjligt att som flykting ta sig till Europa på laglig väg. Bara ett av lagförslagen under den förra mandatperioden handlade om att skapa en laglig väg till EU – förslaget om ett europeiskt kvotflyktingsystem. Som EU-parlamentets huvudförhandlare för detta förslag lyckades jag få med mig en bred politisk majoritet i EU-parlamentet för ett ambitiöst, humanitärt system. Tyvärr blockerades förslaget därefter av medlemsländerna. Jag förväntar mig att detta väl genomarbetade förslag drivs vidare av Kommissionen. Ett kvotflyktingsystem måste också kompletteras med andra former av säkra vägar. Det kan aldrig ersätta att flyktingar också anländer direkt, på egen hand, till EU för att söka asyl på plats. 

 

2. En omfördelningsmekanism 

Den nuvarande Dublinförordningen, som lägger allt ansvar för asylprocessen på det land som en person först kommer till, är sedan länge helt satt ur spel. Under förra mandatperioden föreslog EU-parlamentet en rad förbättringar i förordningen, men även detta förslag blockerades av medlemsländerna. Jag förväntar mig att kommissionen nu tagit fram ett nytt förslag där ansvaret för att ta emot personer på flykt fördelas mellan alla EU:s länder. Detta är nyckeln i ett nytt system. 

 

3. Ett värdigt mottagningssystem 

Utan så kallade ”hotspots”, öfängelser, och utan stängda förvar. Det har gått fem år sedan lägren i Grekland inrättades. Det är en i alla avseenden en katastrofal politik, som leder till systematiska brott mot mänskliga rättigheter och en strukturell humanitär kris. Inte bara Moria, men alla dessa  läger måste stängas ner. Istället bör EU:s massiva budget användas till att bygga upp värdiga mottagningssystem och integrationsåtgårder i alla länder.   

 

4. Livräddningsinsatser i Medelhavet 

Så länge konflikter rasar och det saknas säkra och lagliga flyktvägar måste vi ta vårt ansvar för att rädda livet på dem som tvingas göra den livsfarliga resan till EU via Medelhavet. Det är både vår lagstadgade plikt och vårt moraliska ansvar. EU bör ha en civil livräddningsinsats på plats istället för att som idag, ignorera nödrop från livräddningsbåtar, samarbeta med libyska miliser och förfölja de frivilligorganisationer som fortsätter att rädda liv på Medelhavet.

 

5. En rättssäker asylprocess i Europa 

Kommissionens förslag måste ta avstånd från de obehagliga idéer som lagts på bordet av mer eller mindre högerextrema krafter. Det gäller särskilt kravet på att upprätta läger i länder utanför EU. Det är en rättsvidrig och farlig modell som Australien använder sig av, och något EU med kraft bör ta avstånd från. Kommissionen måste också med tydlighet välja bort idéer om att sortera människor vid gränsen i rättsosäkra och obehagliga snabbförfaranden, något som också drivits av extremhögern.

 

Självklart kommer rasistiska regeringar i länder som Ungern och Polen att motsätta sig allt som inte handlar om att bygga murar mot människor på flykt. Men det viktigaste för EU:s flyktingpolitik kan inte vara att få precis alla länder med sig. Det viktigaste måste vara att skapa en human och rättssäker mottagning. Att se till att Europa är en kontinent där internationell lag och mänskliga rättigheter gäller.

Om några länder inte vill vara med på det, – ja, då måste vi aktersegla dem så att villiga länder kan gå vidare utan dem. Andra (mindre lyckade dock) projekt som euron och Schengen visar att det inom EU:s juridiska och politiska ramar går att skapa samarbeten där inte alla länder ingår.

 

Flyktingpolitik handlar om att rädda liv, försvara människors rättigheter och leva upp till internationella konventioner. Att som många EU-länder, inte minst Sveriges S- och MP-regering, skylla en alltmer inhuman politik på en anpassning till EU-nivåer, håller inte. Vi har alla möjligheter att skapa en human flyktingpolitik, i såväl Sverige som på EU-nivå. 

Ylva Johansson har makten att en gång för alla stänga dörren för Vikor Orbán och hans rasistiska politik. Jag förväntar mig att hon tar den chansen.

00:00 / 00:00