Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Tjejer borde slippa skämmas

ETC Örebro

Varför är det bara tjejer som får all denna skam på sig när de vill ha just det alla vill ha, nämligen uppmärksamhet? skriver Alice Kugelberg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

I dag lägger många upp bilder på olika sociala medier på internet. De som visar mycket hud eller poserar utmanande blir kallade ”attention whores”. Det förekommer mest på internet att människor kallas för det, men även i skolan, om några får för sig att beskriva en person de ogillar. Det är ett ganska vanligt använt skällsord. Att vara en så kallad attention whore är något skamligt, de som kallas för det ses ned på.

Översättningen av ordet attention whore är uppmärksamhetshora, alltså någon som ”säljer” sig för uppmärksamhet. Det finns mycket som är intressant med det här fenomenet. En sak är att det endast är tjejer som blir kallade det. Tjejers sexualitet har alltid setts ned på, tystats ned och gjorts till något skamligt, tabubelagt. Det här är bara ännu ett sätt att göra precis det. Killar kallas överlag aldrig för uppmärksamhetshoror. Eftersom ”whore” är en del av ordet så riktas det främst till tjejer.

Tjejer uppfostras traditionellt till att bli betydligt mer blyga, fina, tysta, generade och duktiga än killar. Jag är övertygad om att uttrycket är direkt kopplat till det faktumet. När någon ser en tjej som uppenbarligen gör något för att hon vill få mycket uppmärksamhet, så är det ovant. Ovant blir ofta synonymt med negativt och hon blir kallad uppmärksamhetshora. Men det här är fruktansvärt fel. Vi pratar ofta om uttrycken som ”det är min kropp och mina val” och ”var den du vill vara, inte den andra vill att du ska vara”. Men när det kommer till kritan så är de bara ord.

Jag tycker absolut att det är synd att många unga tjejer känner att de vill ha uppmärksamhet just för sin lättklädda kropp. Det är ofta unga tjejer som lägger upp sådana bilder (alltifrån tio år och uppåt). De borde njuta av livet. Och de borde ha chansen till ett liv utan utseendefixering, ett liv där de knappt behöver göra något annat än att umgås och skratta. Ett liv där de slipper bli objektifierade.

Men när unga tjejer lägger upp sådana här bilder, så är det absolut inte dem som vi ska skylla på. Låt dem lägga upp bilderna och låt bli att kritisera. Så länge du inte är tjejernas föräldrar. I sådana fall skulle nog ett samtal om utseendefixering och utseendets icke-betydelse sitta på sin plats. Men, vi måste fundera på varför unga tjejer lägger ut sådana här bilder, vilka de har som förebilder (modeller, sångerskor, skådespelare) och vilka som har format dessa personer. För de som har bestämt hur modellerna, sångerskorna och skådespelarna ska se ut, det är ifrån början männen. För att de ska ha något snyggt att se på så har de format dessa kvinnor och tjejer utifrån vad den stereotypa mannen tycker om att se på.

Attentionwhoring gäller inte endast utseende dock, utan det kan vara en tjej som gör något som på ett annat sätt är uppseendeväckande och drar åt sig starka reaktioner eller liknande. Men, alla människor behöver uppmärksamhet. Precis alla. Så varför är det bara tjejer som får all denna skam på sig när de vill ha just det alla vill ha, nämligen uppmärksamhet? Jo, svaret på detta kära ni, är patriarkatet. Tjejer ska inte vilja ha uppmärksamhet, de ska som sagt vara blyga, tysta och duktiga.

Slutligen vill jag bara säga att den här texten är till för att informera, absolut inte för att skuldbelägga. Mycket av det här är för många undermedvetet, jag vill göra er medvetna. Öppna era ögon och se saken ur ett annat perspektiv än ert eget.

Alice Kugelberg, 17 år, Rudbecksskolan

Ämnen i artikeln