Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Till lokalpolitiker i Malmö: Kärnvapenfrågan är en lokal aktualitet

”En kärnvapenattack skulle därför innebära akut matbrist men också långvariga ekonomiska effekter för regionen”, skriver debattörerna.
”En kärnvapenattack skulle därför innebära akut matbrist men också långvariga ekonomiska effekter för regionen”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Shutterstock (Montage)

Dagens ETC.

I semestertider firar Malmöbor sommaren med att sola på Ribban, umgås vid bryggorna i Västra Hamnen och lyssna på musik i Folkets park. Vid en kärnvapen­attack skulle vår fina och levande stad vara ett minne blott. Det skriver Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Malmö- Lundkretsen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyligen gav regeringen besked att de inte kommer att skriva under FN:s kärnvapenförbud. Sverige, som länge profilerat sig i frågor om nedrustning, vill alltså inte förbjuda världens farligaste massförstörelsevapen som kan döda miljontals människor inom loppet av några timmar. Beslutet går emot svenska folkets önskan – mer än 80 procent vill att Sverige skriver under förbudet enligt senaste Sifo-undersökningen. 

Scenariot för en kärnvapen-attack är inte omöjligt så länge stater inte gemensamt arbetar för att nedrusta detta massförstörelsevapen. Kärnvapenfrågan är viktig ur ett lokalt perspektiv. En atombomb skulle orsaka direkta och indirekta skador som Malmö stad och Region Skåne har ett ansvar att skydda invånarna mot. Låt oss därför beskriva de lokala konsekvenserna av en möjlig kärnvapenattack. 

Om en atombomb av det större slaget släpptes över centrala Malmö skulle människor i Limhamn, Kirseberg och Rosengård utsättas för så höga nivåer av strålning att de antagligen avlider direkt. Tryckvågen från bomben skulle orsaka förstörelse av byggnader och dödsfall till en radie bortom Arlöv. Människor i Kävlinge och i Köpenhamn skulle riskera att dö av tredje gradens brännskada. Samtidigt skulle sjukhus förintas. Doktorer och sjuksköterskor dör också i en attack. Ingen kan ta hand om de överlevande.

Mark och vatten skulle förgiftas vilket skulle göra Skånes jordbruksmark obrukbar under en lång tid. Hälften av all mat som produceras i Sverige kommer från Skåne. En kärnvapenattack skulle därför innebära akut matbrist men också långvariga ekonomiska effekter för regionen.

Vi undrar: hur ser lokalpolitiker i Malmö på regeringens beslut? Det är ni som skulle få hantera de direkta efterföljderna av en kärn-vapenattack i Skåne (om ni överlever). Och hur ser ni på eventuell placering av kärnvapen på Skånes mark vid exempelvis en militärövning med andra kärnvapenstater?

Politiker i Malmö har möjlighet att påverka Sveriges regering att skriva på kärnvapenförbudet. Ett konkret förslag är att göra Malmö till en kärnvapenfri zon. Vi skulle då följa fotspåren till städer som Paris, Oslo och Berlin vilka nyligen anslutit sig till “City Appeal”, ett upprop för städer att få deras regeringar att underteckna kärnvapenförbudet. Bakom initiativet står ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear weapons, som fick Nobels fredspris 2017 för sitt arbete mot kärnvapen. 

Vi uppmanar Malmös lokalpolitiker att påverka regeringen för att skriva under förbudet, att verka för att Malmö ska bli en kärnvapenfri zon och ansluta staden till ICAN:s upprop.