Debatt. .

2017-11-25 04:00
”Mäns våld mot kvinnor uppstår inte i ett vakuum utan påverkas av attityder, jargonger och föreställningar om maskuliniteter, könsroller och sexualitet” skriver debattörerna. Bild: Pixabay
”Mäns våld mot kvinnor uppstår inte i ett vakuum utan påverkas av attityder, jargonger och föreställningar om maskuliniteter, könsroller och sexualitet” skriver debattörerna.

Ta snacket för att stoppa mäns våld mot kvinnor

I dag, den 25 november, är det den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Avskaffandet av våld mot kvinnor är också ett av de globala målen för hållbar utveckling.

Kampanjen #metoo och de upprop som följt i kölvattnet av den har synliggjort de strukturer som tillsammans möjliggör det utbredda våldet mot kvinnor.

Vittnesmålen har gett statistiken både ansikten och röster. Och statistiken är skrämmande tydlig. Varje dag begås över 100 våldtäkter mot kvinnor och flickor i Sverige. Var fjärde kvinna i Sverige utsätts för våld av en man hon känner och var fjärde flicka utsätts för sexualbrott varje år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I dag, den 25 november, är det den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Avskaffandet av våld mot kvinnor är också ett av de globala målen för hållbar utveckling.

Det är inte bara stater och FN som har ett ansvar att arbeta mot målen, utan även du och jag, företag, kommuner och organisationer. Sverige, som ligger bra till vad gäller de andra 16 målen, är långt ifrån ett samhälle fritt från våld mot kvinnor.

Och just i dag vill vi därför ge de verktyg som kan bidra till att motverka kränkningar och mäns våld mot kvinnor. Vi vill bidra till att fler män ser möjligheter att påverka sina egna attityder och handlingar, men också agera när andra män riskerar att gå över gränser.

Det handlar alltså om att förstå att mäns våld mot kvinnor inte uppstår i ett vakuum utan påverkas av attityder, jargonger och föreställningar om maskuliniteter, könsroller och sexualitet.

Det är vi som tillsammans har format det här ojämställda samhället. Det är också vi tillsammans som kan förändra det. Och det finns lösningar.

Vi uppmanar dig att göra vad du kan för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Här är fem saker vi önskar att du gör:

• Börja med dig själv! Tänk på vad du säger och hur. Det du säger påverkar andra och får konsekvenser för andra personers upplevda trygghet och välmående.

• Säg ifrån! Låt ingen som uttrycker sig sexistiskt eller nedsättande mot kvinnor stå oemotsagd. Ifrågasätt skämtet i stället för att skratta med. Genom att säga ifrån kan du stoppa våldet innan det hunnit ske.

Stötta varandra! Backa den som säger ifrån mot kränkande skämt eller kommentarer. Genom att tydligt stötta den som säger ifrån blir det lättare för fler att agera.

• Ta snacket! Börja prata med din son, kompis eller annan man i din omgivning om hur det känns att växa upp med tydliga förväntningar om vad det är att vara man. Prata om hur ni tillsammans kan sätta stopp för alltifrån kränkande eller nedsättande kommentarer i omklädningsrummet, till skämt på fikarasten eller i skolan. Prata om hur ni kan vara skillnaden. Den skillnad som gör att flickor och kvinnor upplever trygghet i stället för utsatthet!

• Stöd en organisation! UN Women kämpar för en jämställd värld fri från våld och diskriminering av flickor och kvinnor. Hjälp oss i den kampen. Läs mer på unwomen.se.

Börja agera och ta snacket för att stoppa mäns våld mot kvinnor!

Nina Rung
kriminolog och ambassadör för UN Women Sverige

Monica Green
ordförande UN Women nationell kommitté Sverige

Petra Engberg
verksamhetschef UN Women nationell kommitté Sverige