Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ta krafttag mot kriminella bidragstagare i problemkommuner

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

Samhällets värsta bidragstagare återfinns bland den rikaste procenten av den vuxna befolkningen. De har till stora delar vägrat integrera sig och bor i kluster i Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma och Vellinge. Dags att ta itu med problemet. 600 miljarder kronor står på spel.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag lönar det sig allt mindre att arbeta och allt mer att fuska och leva på bidrag. År 2020 delades det enligt SCB ut 342 miljarder i kapital­inkomster utan krav på arbete eller motprestation. 95 procent av pengarna gick till de rikaste tio procenten, vilket motsvarar i genomsnitt 34 000 i månaden i bidrag.

De värsta bidragstagarna återfinns dock bland den rikaste procenten av den vuxna befolkningen. De har till stora delar vägrat integrera sig i resten av samhället och bor i kluster tillsammans med släktingar i problemkommunerna Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma och Vellinge. Dessa får 65 procent av de 342 miljarderna, det motsvarar i genomsnitt 210 000 kronor per månad i bidrag.

Bland den rikaste procenten pågår även omfattande kriminell verksamhet. Skattebrott, bokföringsbrott och ekonomiska bedrägerier kostar enligt Ekobrottsmyndigheten över 100 miljarder per år. Dessutom tjänar de pengar med hjälp av stora finansföretag på oetiska affärsmodeller som att skapa pengar – dra flera kronor i avgift – så snart någon betalar med ett kort eller ta ut oskäligt höga fondavgifter. Enligt SCB kostar det oss medborgare 216 miljarder per år i avgifter och räntor till finansföretagen.

För att få ordning och reda på Sverige föreslår vi följande:

1. Inför ett bidragstak. Ingen ska kunna få mer än 5 000 kronor i månaden i arbetsfria intäkter. Större belopp ska kräva synnerliga skäl som sjukdom eller ofrivillig arbetslöshet. Alla som kan jobba ska jobba och göra rätt för sig. Med förslaget skulle enbart ca 50 miljarder delas ut i kapitalinkomster till de rikaste i Sverige, resterande 292 miljarder skulle gå till statskassan.

2. Ta upp kampen mot kriminaliteten. Kostnaden för den ekonomiska brottsligheten och oetiska finansiella affärsmodeller kan sammantaget uppskattas till cirka 316 miljarder. Inför hårdare lagar och straff samt anställ fler brottsutredare och poliser för att stoppa den omfattande och kostsamma ekonomiska brottsligheten.

3. Gynna svenska företag. Sverige behöver investera i åtgärder som gör att företag trivs och ökar sin innovationstakt och produktivitet. För det krävs friska, glada, välutbildade och kreativa arbetare. Sådana skapas bäst genom högkvalitativa välfärdstjänster som sjukvård, skola och omsorg.

4. Återvandring av skatteflyktingar. Vi vill också uppmuntra till en omfattande återvandring av skatte­flyktingar till Bermudas och Cayman­öarna. Det skulle frigöra bostäder och sänka priset på fastigheter så hederliga svenskar hade råd att bo.

Med ett bidragstak, nollvision för ekobrott och ett slut på oetiska finansiella affärsmodeller kan vi spara uppåt 600 miljarder per år. Det motsvarar 10 000 kronor i månaden per arbetsför invånare i Sverige. Pengarna skulle räcka till att mer än åttadubbla Sveriges försvarsbudget, sjudubbla budgeten för utbildning och universitetsforskning eller anställa 1 200 000 personer med en lön på 30 000 i månaden i välfärden.

Man kunde invända att 5000 kronor/månad i bidrag är för lite pengar för någon som äger en dyr villa, Ferrari eller lyxbåt i Danderyd, dessa är ju dyra i drift. Men ­Sverige har inte råd att fortsätta med skyhöga bidrag. Vi betalade redan ut 11,6 miljarder i socialbidrag till cika 340 000 individer under 2021, enligt Socialstyrelsen. Det mot­svarar i genomsnitt 2 800 kronor per månad. I det perspektivet framstår 5 000 i månaden snarare vara i högsta laget, villaägaren i ­Danderyd har inget skäl att klaga.

Avslutningsvis, det måste bli ett slut på daltandet med Sveriges ­bidragstagande, kriminella överklass. Ska Sverige överleva som nation i den internationella konkurrensen behöver vi återgå till en svensk kultur av hög arbetsmoral och pliktkänsla genom att införa ett bidragstak, ta krafttag mot ekobrottsligheten, gynna svenska företag och få till en omfattande återvandring av skatteflyktingar.