Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Systerskap som utmanar Israels illegala blockad

Ship to Gaza 2015.
Ship to Gaza 2015. Bild: Bild: Ship to Gaza

Dagens ETC.

När båtarna Amal och Zaytuna anländer till Gaza har det omtalade internationella systerskapet blivit en verklighet som utmanar murar, blockad och isolering, skriver Paulina de los Reyes.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag skulle kunna skriva om den humanitära katastrofen som just nu pågår i Gaza. Jag skulle kunna berätta om alla som fördrivits från sina hem, om dem som sörjer sina döda och kämpar varje dag för att klara försörjningen. Jag skulle också kunna hänvisa till FN-rapporten som fastslår att Gazaborna utsätts för systematiska människorättsbrott på grund av den illegala blockaden och citera de expertutlåtanden som varnar för den ekologiska kris som hotar att göra Gazaremsan obeboeligt före 2020.

Det hade varit omöjligt att inte skriva något om barnen. Barn som inte bara drabbas av trauman efter bombningarna utan också av kemikaliernas gifter. Om de otaliga barn som har förlorat syskon, föräldrar och andra familjemedlemmar. Om de parasitsjukdomar som sprider sig efter att reningsverket bombades sönder 2014.

Det finns mycket en skulle kunna berätta om detta långsamma folkmord som pågår framför våra ögon. Om världens ledares undfallenhet och om det mediala ointresset för en katastrof som normaliserats till en konflikt mellan jämbördiga parter.

Men jag vill helst berätta om dem som inte ger upp.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I måndags vaknade Barcelona till en unik solidaritetsfest med Gazas folk. Under hela veckan kommer det att arrangeras seminarier, utställningar och konserter. Det hela kulminerar med avfärden av två fartyg, Amal och Zaytouna, som i dag seglar mot Gaza. Alla ombord – besättning, journalister, delegater – är kvinnor från världens alla hörn. Alla har vi skiftande erfarenheter av internationell solidaritet. Bland dem ombord på Women’s Boat to Gaza finns aktivister, nobelpristagare, idrottsstjärnor, politiker, akademiker. Kvinnor som genom att hävda rätten att fredligt segla till och landstiga i Gazas hamn bryter blockaden och skriver historia. När Amal, som betyder hopp, och Zaytuna, som betyder oliv, anländer till Gaza, har det omtalade internationella systerskapet blivit en verklighet som utmanar murar, blockad och isolering.

Och vem vet, kanske kommer vi att minnas 2016 som det år då gränsöverskridande kvinnor gjorde ”herstory”?