Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Systembolaget, ta ert ansvar!

Systembolaget stödjer strukturell rasism, skriver debattören.
Systembolaget stödjer strukturell rasism, skriver debattören. Bild: Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Dagens ETC.

På vems sida står Systembolaget? På arbetarnas eller chefernas? Det frågar sig Tom Winther, som befinner sig i Sydafrika där vingårdsarbetare på Robertson Winery nu strejkar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vingårdsarbetarna på Robertson Winery i Sydafrika strejkar för att visa att de inte längre går med på dåliga löner och usla arbetsförhållanden. De kräver inte mycket, de vill att pengarna ska räcka till mat, hyra, hygienartiklar samt till barnens skolgång. I dag tjänar en arbetare 2 900-3 400 rand, de kräver 8 500 rand (cirka 5 500 kronor).

Svenska Systembolaget köper varje år miljontals liter vin från Robertson Winery och är en av företagets största kunder.

Systembolaget skriver på sin hemsida:

”Vi vill bidra till bättre arbetsvillkor ute i världen. På odlingar runtom i världen arbetar tusentals människor. Många har det bra, men inte alla. Vi vill vara med och driva utvecklingen i rätt riktning. Vägen dit är samverkan med branschens aktörer.”

Nu har Systembolaget chansen att stå för sina ord. En framgång för arbetarna på Robertson Winery, innebär en framgång för alla andra vinarbetare i Sydafrika. Pressen kommer att bli stor på de övriga vinproducenterna i landet att öka lönerna och förbättra arbetsförhållandena. Allt detta kan Systembolaget bidra till om de tar sitt ansvar och ställer ultimatum på RW att gå arbetarnas krav till mötes.

I cirka sju veckor har strejken på Robertson Winery pågått, arbetarna har varje dag sedan den 24 augusti stått framför fabriken och framfört sina åsikter. De har dansat och sjungit. De har försökt prata med cheferna när de kommer i sina dyra bilar.

Jag har sedan början av september varit praktikant hos TCOE, som är en av organisationerna som stödjer de strejkande på RW. Jag har fått möjligheten att umgås och prata med arbetarna flera gånger i veckan och de har öppnat upp sig och berättat sina historier. De vill att jag ska berätta i Sverige vad de får utstå.

De vill att jag ska be folket i Sverige att låta bli att köpa vin från RW under strejken.

Fackföreningen CSAAWU har flera gånger försökt få cheferna att komma till förhandlingar för att möta arbetarnas krav. En av sakerna ledningen på RW gör istället för att mötas vid en förhandling är att med fula knep få CSAAWU att gå under ekonomiskt. RW har valt att gå till domstol och anklagar facket för att använda sig av otillåtna metoder under strejken, som till exempel vapen och hatiska sånger och vill sätta CSAAWUS:s ledning i fängelse. RW gör detta för att försvaga facket, speciellt ekonomiskt då det är kostsamt för dem att vara i rätten. Det sliter också hårt på fackets trovärdighet då de får vara svarande i rätten.

Robertson Winery är uppbyggt precis som företagen var uppbyggda under apartheidtiden. Vita personer tjänar ofantligt mycket pengar på det arbete som fattiga svarta utför. Maktstrukturerna ifrån apartheidtiden lever och frodas. Arbetarna berättar att hur mycket man tjänar bestäms utifrån ens hudfärg.

Till exempel tjänar en mekaniker som sköter om fyra avdelningar cirka 8 000 rand medan en vit mekaniker som sköter om en avdelning tjänar cirka 16 000 rand.

Man kan rent krasst säga att Systembolaget stödjer den strukturella rasism som pågår genom att importera mängder av vin från Robertson Winery. Jag säger inte att Systembolaget är rasister. Men om Systembolaget inte börjar ta sitt ansvar och sätter press på RW för att förbättra de anställdas arbetsförhållanden och löner så kommer de i fortsättning vara en del av den rasistiska struktur som gör fattiga fattigare och rika rikare. 

En av arbetarna berättar för mig att RW inte bryr sig om sina anställda.

”Vi ses som åsnor där, vi jobbar och jobbar som åsnor! Att jobba på Robertson Winery är som att sitta i fängelse.”

Under sin arbetsdag på 9,5 timmar har de endast 20 minuter på sig för måltider och toalettbesök. När en arbetare behöver gå på toaletten så måste hen ta en promenad som tar ungefär 10 minuter att gå fram och tillbaka, plus den tid man behöver där. De har då bara fem minuter kvar för lunch. Går man över sina 20 minuter så får man en varning, efter tre varningar riskerar de uppsägning. Detta slår som vanligt hårdast på de kvinnliga arbetarna. När de har mens så måste de gå på toa oftare, det innebär att de har svårt att hinna med att äta samt löper stor risk för att få varningar.

Trots de prövningar som CSAAWU utsätts för så fortsätter de att växa. Av de 250 arbetarna på fabriken så är nu 225 medlemmar i facket. Det ansluter sig under tiden många arbetare från andra fabriker och gårdar. Arbetarna är med och organiserar flygbladsutdelningar och deltar i media. Det är framför allt unga kvinnor som tar stor plats och organiserar strejkarna. Vi som ser strejken på nära håll ser förmodligen nya ledare födas.

Du kan under tiden stötta arbetarna på RW. Så länge arbetarna strejkar och inte har fått igenom sina krav kan du välja ett vin från en annan producent. Genom den handlingen visar du som konsument tydligt att du inte vill att Systembolaget ska vara en del av den strukturella rasism som sker på RW. Systembolaget kommer att förstå att vi konsumenter inte vill dricka vin producerat av personer som skor sig på andra människors fattigdom. Det är dags för Systembolaget att ta sitt ansvar! 

00:00 / 00:00