Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Syriens framtid ska formas av folket"

Dagens ETC.

Hanin Shakrah skriver i en debattartikel att vi måster sluta se utländska agenter där andra ser fredliga demonstranter. Vi stödjer varje folks uppror mot sina förtryckare. Men det är inte det som sker i Syrien just nu, skriver Kommunistiska Partiet Malmö.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hanin Shakrah skriver i en debattartikel att vi inom Kommunistiska Partiet bör plocka huvudet ur röven och sluta se utländska agenter där andra ser fredliga demonstranter. Kommunistiska Partiet stödjer varje folks uppror mot sina förtryckare. Men det är inte det som sker i Syrien just nu, skriver Kommunistiska Partiet Malmö.

Syrien är inget demokratiskt land. Dess styrande har genom historien torterat, fängslat och dödat socialister och andra oliktänkande. Syriernas krav på demokratiska förändringar är därför helt legitima. För tre år sedan spred sig den "arabiska våren" även till Syrien, men i de fredliga och rättmätiga protesterna fanns från första stund krafter som inte var ute efter demokratiska reformer.

Västmakterna, men även diktaturer som Qatar, Saudiarabien och Bahrain, eldade under motsättningarna genom stöd till väpnade grupper. Tiotusentals jihadister, många av dem avlönade, reste från Mellanöstern, Asien och Europa för att delta i kriget. Så ser inte ett inhemskt folkligt uppror ut.  

Under de tre åren av krig har människorna i Syrien utsatts för ett omänskligt lidande, inte minst de palestinska flyktingarna i Damaskusförorten Yarmouk. Området kontrolleras sedan drygt ett år tillbaka av jihadistiska rebellstyrkor, medan regeringsarmén har belägrat stadsdelen. FN och palestinska företrädare rapporterar om att förnödenhetskonvojer angripits av rebellstyrkor inifrån Yarmouk. Hanin Shakrahs stöd till Yarmouk är ett stöd till den väpnade oppositionen. Istället bör man lyssna på palestiniernas egna krav – att alla väpnade grupper ska lämna Yarmouk, och att alla sidor ska respektera de palestinska lägrens neutralitet.

Kommunistiska Partiet stödjer varje folks uppror mot sina förtryckare. Men det är inte det som sker i Syrien just nu. Tvärtom har stödet för regeringen ökat med det laglösa barbariets utbredning i rebellkontrollerade områden. Det reella alternativet till Syriens regering just nu är det jihadistiska kaos som råder i Libyen – ett land lamslaget av terror och klanstrider, där stabilitet bara står att finna runt oljeanläggningarna, men där medierna nu lyser med sin frånvaro. Det är kanske dags att lyssna på de miljoner syrier, som mest av allt vill ha ett slut på krigets elände, och som ser regeringsarméns framgång som enda vägen till förhandlingar och fred. Tyvärr är det rebellsidan som vägrar en fredslösning, och de kan vägra fred eftersom vapnen och pengarna fortsätter att flöda från västmakter och Gulfstater.

Sedan 2011 har Kommunistiska Partiet i tidningen Proletären nära följt och analyserat händelserna i Syrien, och Proletären har intervjuat många syrier som inte alls delar den bild av konflikten som Hanin Shakrah framför. Partiet har även arrangerat möten om Syrien runtom i hela landet, bland annat i Malmö. Vid nästa tillfälle är Hanin Shakrah välkommen att i en debatt vidare diskutera och analysera situationen i Syrien.

Vår förhoppning är att de krav på västmakternas militära ingripanden som numera titt som tätt hörs även från vänsterns led, ska förpassas till historiens sophög. Syriens framtid ska formas av det syriska folket, inte av amerikanska bombattacker eller jihadistiska krigare från andra länder.

Robert Wettersten och Olof Gradin,
Kommunistiska Partiet Malmö

00:00 / 00:00