Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste underteckna förbud mot kärnvapen

”Kärnvapen är idag ett av de största hoten i världen mot människor, miljön och hela planeten” skriver debattörerna.
”Kärnvapen är idag ett av de största hoten i världen mot människor, miljön och hela planeten” skriver debattörerna. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

I dagarna är det 75 år sedan USA fällde atombomber över Nagasaki och Hiroshima. Sveriges val att inte underteckna ett FN-avtal mot kärnvapen är ett svek mot folk i Sverige som vill ha en kärnvapenfri värld. Det skriver representanter för Kvinnofronten.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagarna är det 75 år sedan USA fällde atombomber över Nagasaki och Hiroshima. Det borde leda till eftertanke. Men istället lever vi återigen i en värld av upprustning. 2019 drog sig både USA och Ryssland formellt ur nedrustningsavtalet INF. Uttalandet från Frankrikes president tidigare i år, om franska kärnvapen och andra EU-länder, är ett tydligt exempel på risken för att kärnvapen kan komma att bli en del även i EU:s säkerhetspolitik, och därmed Sveriges.

Kärnvapnens själva syfte är förintelse. I Nagasaki och Hiroshima brändes, krossades och strålades nära hälften av befolkningen ihjäl omedelbart, många fler dog senare av strålningsskador och medföljande cancer. Dagens kärnvapen har betydligt större kapacitet än de som fälldes över Nagasaki och Hiroshima, många är nu över tusen gånger kraftigare.

Kärnvapen är idag ett av de största hoten i världen mot människor, miljön och hela planeten.

I DETTA ALLVARLIGA LÄGE har Sveriges regering valt att för första gången inte underteckna ett FN-avtal mot kärnvapen, för nedrustning. Detta är att bryta mot Sveriges tidigare politik genom åren, och ett svek mot folk i Sverige, som vill ha en kärnvapenfri värld.

För oss som feminister är det också ett svek mot feminismen. Sveriges regering har uttalat att alla områden och nivåer inom utrikespolitiken ska ha ett feministiskt perspektiv, att Sveriges utrikespolitik är feministisk. Men feminismen har alltid varit en stark rörelse för fred, och mot kärnvapen. Kvinnor har genom historien varit drivande i arbetet för fredlig konfliktlösning och mot de patriarkala militära strukturer som fungerar krigshetsande. En verklig feministisk utrikespolitik skulle därför självklart innebära att ställa sig bakom FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. En feministisk utrikespolitik skulle aldrig böja sig för kärnvapenstaternas hot.

Ett av regeringens argument mot ett undertecknande har varit att det saknas stöd i riksdagen. Men det som måste göras då är att få alla partier att förstå att detta är folkets röst: 78 procent av det svenska folket, närmare 8 av 10 medborgare, vill att Sveriges regering agerar för ett förbud mot kärnvapen. Vilka, om inte folket, ska riksdagens partier representera?

Att skriva under TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) skulle dessutom ge Sverige en avgörande möjlighet att stå för en verklig feministisk normförändring i internationell säkerhet.

Sverige måste skriva under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen nu!

Kvinnofronten
Gerda Christenson
Annina Claesson
Maria Iremet

00:00 / 00:00