Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste stå upp för migranterna i karavanen

Närmare 10 000 människor har de senaste veckorna bestämt sig för att lämna sina centralamerikanska hemländer.
Närmare 10 000 människor har de senaste veckorna bestämt sig för att lämna sina centralamerikanska hemländer. Bild: Bild: Rodrigo Abd/ap

Dagens ETC.

”Det svenska biståndet har bidragit till flera fredsprocesser, ett starkare civilsamhälle och rättsstat. Fortsatt stöd till regionen är idag mer nödvändigt än någonsin.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sverige måste stå upp för de mänskliga rättigheterna när Trump hotar Centralamerika med indraget bistånd.

Våld, korruption och fattigdom driver tusentals flyktingar från Centralamerika till en livsfarlig vandring mot USA:s gräns. Samtidigt gör Donald Trump allt i sin makt för att stoppa den så kallade ”migrantkaravanen” och hotar med indraget bistånd till alla länder som låter migranterna fortsätta.

Ännu en gång ser vi hur flyktingar kriminaliseras, hur stater stänger sina gränser, och hur bistånd används för att driva nationella intressen. Det är oacceptabelt och bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Närmare 10 000 människor har de senaste veckorna bestämt sig för att lämna sina centralamerikanska hemländer. Många kommer från Honduras och staden San Pedro Sula– en stad som rankas som en av världens farligaste där fler än 100 personer
per 100 000 invånare varje år dödas.

I Honduras är mordfrekvensen högst i världen bland länder i fred, och dubbelt så hög som i grannländerna Guatemala och El Salvador som också toppar världsstatistiken.

Samtidigt sker en långsam nedmontering av rättsstaten och demokratin i Honduras. Sedan statskuppen 2009 har politiskt kaos, kantat av korruption och en lidande ekonomi, präglat landets utveckling. Framför allt har det drabbat människor på landsbygden och lett till att mer än 60 procent av befolkningen lever i fattigdom. Många av dessa ser nu ingen annan utväg än att genomföra den livsfarliga flykten mot USA.

Historiskt är det inget nytt att centralamerikaner flyr mot USA. Men de senaste årens politiska kaos har lett till att antalet flyktingar från regionen ökat lavinartat. 2017 flydde nästan 300 000 centralamerikaner – 58 procent fler än året dessförinnan. Nytt är att familjer, nyfödda, barn och gravida ger sig ut på den farliga resan. Och medan honduraner kämpar för sin överlevnad har omvärlden tyst tittat på. Men från USA hörs nu reaktioner.

President Trump har kallat in över 15 000 militärer till den amerikanska gränsen mot Mexiko. I förra veckan presenterades nya regler som syftar till att neka migranter möjligheten till asyl, om de illegalt tagit sig in i USA. Samtidigt har Trump meddelat att han kommer att dra in USA:s bistånd till Centralamerika om ”migrantkaravanen” når fram. USA:s ambassad i Honduras och El Salvador uppmanar flyktingarna att återvända hem. Och Trumps hårda retorik har fått faktiska resultat. I Mexiko möttes flyktingarna först av stängda gränser och tårgas, i Guatemala har gränserna militariserats. Precis som under den stora flyktingvågen till Europa 2015 väljer stater att försvåra flykten och stänga sina gränser. Flyktingarna kriminaliseras och den mänskliga rättigheten att fly kan inte längre garanteras.

Sverige har historiskt varit en nyckelspelare i Centralamerika. Det svenska biståndet har bidragit till flera fredsprocesser, ett starkare civilsamhälle och rättsstat. Fortsatt stöd till regionen är idag mer nödvändigt än någonsin.

 

Som svensk biståndsorganisation verksam i den centralamerikanska regionen vill vi att den kommande regeringen, oavsett dess sammansättning:

Garanterar ett bistånd baserat på mänskliga rättigheter. Bistånd får aldrig vara villkorat för att gynna en nationell politisk agenda.

Öka biståndet till Centralamerika. Biståndet i regionen har dragits ner kraftigt sedan mitten av 00-talet. Sedan dess har våldet och fattigdomen i regionen ökat. Svenskt bistånd behövs för att motverka att fler måste fly.

Står upp internationellt för den mänskliga rättigheten att fly. Oavsett om det är på Medelhavet eller i den mexikanska öknen.

Drömmen för de honduranska migranterna är inte USA, utan ett demokratiskt Honduras, fritt från våld och korruption, och med trygga ekonomiska möjligheter.

Drömmen om att kunna återvända hem delar de med majoriteten av världens alla flyktingar. Som ett säkert, fredligt land är det vår skyldighet att bidra på alla sätt möjliga till att den drömmen kan uppfyllas.

00:00 / 00:00