Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige har ett klimatparti – så splittra inte gröna väljare

Den gröna rörelsen i Sverige blir inte starkare politiskt av flera små partier utanför riksdagen, den blir starkare av ett stort klimatparti i riksdagen, skriver debattören.
Den gröna rörelsen i Sverige blir inte starkare politiskt av flera små partier utanför riksdagen, den blir starkare av ett stort klimatparti i riksdagen, skriver debattören. Bild: Bild:Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Utsläppen av växthusgaser måste ner dramatiskt. Gapet mellan vad som görs och vad som krävs är enormt. Nu mer än någonsin behöver vi samla alla våra gemensamma krafter – inte drömma om ett nytt klimatparti, skriver Elin Söderberg (MP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Johan Ehrenberg frågade sig i en ledare den 11/12 om det är dags att starta ett klimatparti. Partiet Vändpunkt räckte upp handen i en artikel 18/12 och Gudrun Schyman (Fi) följde efter den 30/12. Jag delar frustrationen, men fler partier är inte lösningen på problemet.

Jag jobbar professionellt med minskad klimatpåverkan och hållbar utveckling. Kanske är jag en sådan ”kunnig och engagerad person” som Schyman skriver att de vill bjuda in till sina listor? För snart åtta år sedan insåg jag att det spelar ingen roll hur starka miljörörelser eller kunniga tjänstepersoner som finns, om vi inte också har politiker som fattar besluten som krävs.

Nu kandiderar jag till språkrör. Min drivkraft: stoppa klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald på ett socialt hållbart sätt som inkluderar alla.

Miljöpartiet har i regering, med endast fyra procent av väljarstödet, baxat igenom klimatlag, stöd till industrins omställning, klimatklivet, rekordstora miljöbudgetar och stärkt EU:s utsläppshandel. Listan är lång.

Både Schyman och Partiet Vändpunkt skriver att de vill påbörja arbeten med att ta fram handlingsplaner för klimatet. MP tog 2017 fram en Klimatfärdplan och har redan påbörjat arbetet med en Klimatfärdplan 2.0. Klockan tickar. Utmaningen är enorm. Mer grön politik behövs. Men det får vi inte av att splittra de gröna väljarna på flera partier. 

Miljöpartiet sitter i en skitsits. Ett minoritetsparti i en minoritetsregering. I en sådan sits är man dömd att backa i opinionen. Dessutom måste vi samarbeta om budgeten med ytterligare två partier. Det blir ett kompromissande som ingen är helt nöjd med. Visst hade det varit skönt att ställa sig utanför, prata om det man själv vill och slippa trilskas med sossarna. Samla kraft, värva medlemmar, hoppas på att komma tillbaka starkare nästa gång. Jättemysigt!

Men klimatet kan inte vänta och alternativet hade varit en M/KD-regering stödd av SD. Det hade varit fullständig katastrof för såväl klimat och miljö som mänskliga rättigheter!

Lika problematiskt parlamentariskt läge kan det bli efter nästa val. Om miljörörelsen då är så splittrad att MP åker ur riksdagen har vi minst fyra förlorade år framför oss. Fyra år som vi inte har tid att förlora! För de kommande nio åren måste utsläppen av växthusgaser minska dramatiskt.

När Ehrenberg skriver om idén om ett nytt klimatparti nämner han hastigt den springande punkten. ”Partiet måste bli så stort att de andra måste ändra sig.” I politiken är storleken avgörande. Kan ett nytt klimatparti, Vändpunkt eller Fi bli så stora till nästa val? Vilka partier skulle de plocka väljare från – M och SD? 

Nu mer än någonsin behöver vi i den gröna rörelsen samla våra gemensamma krafter. Det är vi som står redo att genomföra den mest genomgripande samhällsomställning som någonsin gjorts. Jag blir stärkt av de artiklar jag läst från Ehrenberg, Schyman, Vändpunkt och företrädare för miljörörelser över hela landet de senaste dagarna. Tillsammans kan vi hejda klimatkrisen!

Politiken måste ständigt utmanas. Vi i Miljöpartiet är helt beroende av en stark miljörörelse i Sverige som opinionsbildar och engagerar för att hålla de mest avgörande frågorna i vår tid högt på agendan. Men den gröna rörelsen blir inte starkare politiskt av tre–fyra klimatpartier utanför riksdagen. Den blir stark politiskt av ett stort klimatparti i riksdagen.