Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige behöver snabba förbud mot PFAS-varor

Andreas Lennkvist Manriquez och Andrea Andersson Tay, riksdagsledamöter för Vänsterpartiet, vill ha omedelbart förbud mot PFAS i flertalet varor.

Andreas Lennkvist Manriquez och Andrea Andersson Tay, riksdagsledamöter för Vänsterpartiet, vill ha omedelbart förbud mot PFAS i flertalet varor.

Bild: Agnes Stuber

Dagens ETC

Våra nordiska grannar har lyckats reglera användningen av evighetskemikalier betydligt mer än Sverige. Nu är det läge att agera. Det handlar om människors hälsa.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) har de senaste åren seglat upp som det mest allvarliga kemikaliehotet just nu och det kommer ständigt nya larm om produkter som innehåller PFAS och om att dessa evighetskemikalier hittas i höga halter i miljön. 

Bara denna höst har Kemikalieinspektionen stoppat försäljningen av flera sminkprodukter för att de innehållit PFAS och Naturskyddsföreningen har varnat för att höga halter av PFAS sprids via bekämpningsmedel i jordbruket.

80 procent av EU:s medborgare oroar sig för hur deras hälsa påverkas av kemikalier i vardagsprodukter.  

PFAS används i många saker som vi använder i vår vardag, bland annat smink, tyger, matförpackningar och mobiltelefoner. En undersökning från Eurobarometer visar att 80 procent av EU:s medborgare oroar sig för hur deras hälsa påverkas av kemikalier i vardagsprodukter. Det är inte utan anledning. De hälsorelaterade kostnaderna orsakade av PFAS har i en rapport från Nordiska ministerrådet beräknats till över 50 miljarder euro varje år på europeisk nivå.

De senaste 70 åren har PFAS spridits i en alarmerande omfattning. Ämnena kan transporteras långa sträckor genom luft och vatten, vilket resulterar i att de idag finns överallt, även på avlägsna platser på jorden. Forskningen visar att många PFAS kan påverka människors förmåga att få barn och vissa misstänks även vara cancerframkallande. Trots dessa allvarliga risker fortsätter användningen av PFAS i stor skala.

Allra värst drabbade är invånarna i Kallinge i Blekinge, som förgiftats av PFAS-förorenat vatten från Försvarsmaktens brandövningar i området. De boende i Kallinge har i många år kämpat för upprättelse, men det enda de hittills har erbjudits av staten är ett blodprov för att mäta hur allvarligt förgiftade de är. Det är helt oacceptabelt att människor som har förgiftats av staten själva ska tvingas strida för sina rättigheter. 

Vänsterpartiet anser att regeringen omedelbart måste se till att de drabbade får tillgång till förebyggande hälsokontroller och bästa möjliga vård.

Kemikalieinspektionen har, tillsammans med andra europeiska myndigheter, föreslagit en kraftig begränsning av PFAS-användningen inom EU. Enligt förslaget ska ämnena bara få användas när det är nödvändigt för hälsa och säkerhet, eller där det är kritiskt för samhället och alternativ saknas. 

Vänsterpartiet anser att det är av yttersta vikt att förslaget genomförs så snabbt som möjligt utan att urvattnas av kemiindustrins lobbyister. 

Men EU:s maskineri arbetar ofta långsamt och det är tydligt att vi behöver agera snabbare på nationell nivå för att skydda människors hälsa. Danmark förbjöd redan 2020 PFAS i matförpackningar och från och med 2026 gäller där förbud mot PFAS även i kläder och skor. 

Vänsterpartiet menar att det är hög tid att Sverige följer efter. Vi kräver att regeringen omedelbart inför nationella förbud mot PFAS i varor som barn kommer i kontakt med samt i textil, kosmetika och matförpackningar. 

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.