Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Svenska självbilden mörkar dyster sanning

Dagens ETC.

Arbetsmarknaden är diskrimi­nerande. Det är ett faktum ­som många verkar vilja blunda för. Är det vår självbild som spökar?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Dagens ETC:s reporter Eigil Söderin rapporterar i ett omfattande material (25/11) hur utländska arbetare grovt utnyttjats av Balder, en sann guldgruva för sin ägare som tydligen inte skyr inhumana praktiker, tyvärr inte sällsynta på vår diskriminerande arbetsmarknad.

Låt mig ge några fler färska exempel. 

Uppbyggnaden av batterifabriken i Norrland verkar hållbar för alla utom byggarbetare som sliter för låga löner utan försäkringar. Restaurangägare säger upp avtal med leveranstjänster eftersom leveransbudens hälsa och liv spelar inte någon roll i denna mörka business där avhumaniserandet av transaktioner är yttersta målet.

Arbetslösheten bland utrikes födda är betydligt högre än bland de födda i Sverige, 20 jämfört med fem procent. Oftast är just detta slags jobb deras enda anställningsmöjlighet.

Enligt många, inklusive Ulf Kristersson (M), ligger bördan på arbetssökande: 

”Segregation handlar om att människor inte jobbar eller inte lär sig svenska språket och lever på bidrag”, säger han till Dagens nyheter (23/11).

I den socialdemokratiska föreningen där jag är verksam har vi för närvarande dryga 30 medlemmar varav mer än en tredjedel bor i eller nära ett utsatt område. 86 procent av medlemmarna har ett utomnordiskt klingande namn. 

Svensk arbetsmarknad är diskriminerande. Utöver att det är empiriskt bevisat, vet vi från egen erfarenhet att det är oerhört svårt att bli injuden till en anställningsintervju om man inte heter Svensson. När man ens kommit så långt präglas upplevelsen av kreativa anledningar till att man inte passar för just den tjänsten.

Enligt Andreas Johansson Heinö, skribent och doktor i statsvetenskap, är en av anledningarna till att vi i Sverige misslyckats med integration vår självbild. Vi ser helt enkelt oss själva som ett gäng räddare, otroligt öppna och rättvisa. Det är vi inte, när det gäller rekrytering och anställningsvillkor. Ska vi verkligen fortfarande förlägga allt ansvar på arbetssökande?

Petr Chadraba

Styrelseledamot i socialdemokratiska föreningen Utopia