Debatt. .

2017-12-12 04:00
BILD Lars Pehrson/TT

Stoppa utvisningarna – och låt våra vänner stanna

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi har fått nog av att se hur dåligt våra vänner och skolkamrater mår av dagens asylpolitik. Vi kan inte fortsätta se på när ungdomar i vår närhet utvisas till krig och förtryck. Därför kommer gymnasieelever i 13 städer från alla delar av Sverige att gå ut i skolstrejk 12.12.12 i dag, den 12 december klockan 12.

Det senaste halvåret har de ensamkommande i Ung i Sverige organiserat sig mot utvisningarna genom månader av demonstrationer och strejk, vilket har lyft frågan om Sveriges ohållbara migrationspolitik. Det har funnits ett enormt engagemang hos dessa ungdomar och nu vill vi även att svenska gymnasieelever ska engagera sig och säga ifrån mot den ohållbara situationen som de ensamkommande drabbats av.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tack vare Ung i Sveriges kamp gick regeringen ut med ett lag-förslag för två veckor sedan som gör att fler kommer få möjligheten att stanna i Sverige för sina studier. Vi tycker att lagen är ett steg i rätt riktning, men den är långt ifrån tillräcklig. Utvisningarna kommer inte att upphöra och endast tillfälliga uppehållstillstånd kommer att utfärdas. Det innebär att ungdomar kommer att fortsätta leva i ovisshet som bidrar till psykisk ohälsa. Våra krav med den här strejken är att alla utvisningar till länder i krig och förtryck ska stoppas, däribland alla utvisningar till Afghanistan, och att de tillfälliga uppehållstillstånden ersätts med permanenta.

 

I dag deporterar Sverige ungdomar till Afghanistan, ett av världens osäkraste länder, och ett land som utrikesdepartementet sedan flera år tillbaka rekommenderas svenska medborgare att inte besöka på grund av säkerhetsrisken. Eftersom landet har varit i krig i många år har många av de ungdomar som i dag riskerar utvisning inte varit i landet sen de var små. De saknar därför kontakter i landet. Amnesty rapporterar om att antalet civila dödsoffer i Afghanistan är rekordhögt. De skriver att utvisningarna strider mot internationell rätt och måste upphöra omedelbart.

Det är fullkomligt omänskligt att skicka tillbaka ungdomar som har kommit hit för flera år sedan och ta ifrån dem det liv de skapat här, med vänner, skola och familj. Hur ska de ungdomar som lever i rädsla för att bli utvisade klara av att gå till skolan och kämpa för att lära sig svenska om de inte vet ifall de kommer vara kvar i Sverige om några månader eller inte? Den hemska situation som skapats av dagens asylpolitik har lett till att flera ungdomar har valt att hellre ta sitt än att leva i den psykiska terror som de utsätts för.

 

Vilka argument väger tyngre än dessa människors liv och rättigheter? Vi ser hur dagens migrationspolitik påverkar ungdomar i vår närhet och undrar hur politikerna kan fortsätta låtsas som att inget händer. Vad var det Stefan Löfven sa i sitt tal 2015 i och med den stora flyktingvågen – att hans Europa inte bygger murar? Vi var många som var stolta över dessa ord, men nu verkar de inte betyda någonting längre och det gör oss djupt besvikna. Nästa år är det vår tur att rösta i valet, och i dag kommer vi visa att vi står upp för en medmänsklig asylpolitik.

Organisationen­ Elever mot ­utvisningar 
GENOM Ylva Keisu Bobo Gandini Klara Norlin  Miriam Gustavsson